15-11-10

REC Voice Over: Guy De Pré

REC Voice Over: Guy De Pré
zondag 14 november 2010
De collega's van het REC Radiocentrum laten elke week een radiomaker aan het woord over ons favoriete medium. Guy De Pré begon in de jaren '80 bij BRT 2 Omroep Brabant en raakte bekend met programma's als Domino en Funkytown. Op zondagochtend (10-12u) presenteert hij intussen al jaren De Pré Historie op Radio 2. Daarnaast verzorgt hij elke week de autobijdrage in De Madammen.

Wat is je vroegste radio herinnering? 

Nederlandstalige radio-uitzendingen van Radio Luxemburg omdat mijn moeder daar naar luisterde toen ik als kleine peuter thuis was. En ’s avonds het nieuws van 19.00 uur op ‘Vlaams Brussel’ via de middengolf terwijl ik als baby (!) in een zinken bad op tafel (!) werd gewassen, omdat dat de warmste plek van het huis was vlak voor de kolenkachel. Van toen af heeft radio altijd iets magisch gehad voor mij.

Wie is je grote radiovoorbeeld en waarom?

Ik heb er niet één grote, maar vele grote én kleintjes. Ik luisterde als kind zelden naar de Vlaamse openbare radio omdat ik die saai en oubollig vond. Bijna heel mijn jeugd stemde ik af op Britse en Nederlandse zeezenders zoals Radio Caroline, Radio London, Veronica en Radio Noordzee. 

En ’s avonds in bed ging mijn portatief-ke mee in bed onder de lakens, en dan stemde ik af op de Engelstalige programma’s van Radio Luxemburg op 208 meter middengolf. Later luisterde ik ’s avonds via de FM naar Wolfman Jack op de zender van het Amerikaanse leger, AFN. Voorbeelden waren Lex Harding, Joost den Draaier, Felix Meulders, en bij ons Mike Verdrengh.

Waar heb je het radiovak zelf geleerd? 

Vanaf mijn twaalfde (toen ik voor mijn communie een bandopnemer kreeg) op mijn kamer. Daar had ik al snel een soort van radiostudiootje geknutseld. Toen ik 18 was ging ik naar het RITCS (de oorspronkelijke naam voor het RITS, red.) in Brussel, om daar maar één ding te leren: radio !

Wat was je meest gênante radio-ervaring?

Die beleef ik gelukkig doorgaans in mijn dromen. Ik droom namelijk bijna elke nacht over radio, en vaak draait het programma dan compleet in de soep. Een droom die ook veel collega’s dromen hoor ik links en rechts wel eens. Het meest genante in het ware leven was tijdens een interview van een man die ik al een paar keer eerder in de studio had gehad als gast, en die over een muziekfestival kwam praten. 

Hij was plots kaal en ik vroeg hem of dat de nieuwste mode was (we praten hier over begin jaren ’80, en toen was kaal not done, in tegenstelling tot nu…). Hij antwoordde niet echt op die vraag, maar toen de microfoon dicht stond zei hij dat hij zijn haar was kwijtgespeeld als gevolg van bestralingen en chemo tegen de kanker waaraan hij leed. Ik griezel nog als ik aan die stommiteit van bijna dertig jaar geleden terugdenk .

Wat ontbreekt er volgens jou op het vlak van radio-opleiding? 

Hoe het daar nu mee gesteld is weet ik niet, maar veertig jaar geleden: alles ! Op het RITCS werd er nauwelijks over radio gepraat, en hier bij de omroep mocht je al blij zijn als een ervaren collega of baas je zo nu en dan een tip gaf. Ik vermoed en hoop dat het nu beter is !

Hoe zie jij radio over tien jaar? 

Ik hoop dat Vlaanderen dan eindelijk een oldiesradio heeft. Weliswaar met dertig jaar vertraging, maar toch. Ik ben er dan 66 en normaal gezien met pensioen, maar voor zo’n oldiesformat wil ik met plezier komen bijklussen. (Lacht)

Foto: VRT

09:38 Gepost door Tilly in Muziek | Permalink | Commentaren (1) | Tags: rec voice over: guy de pré |  Facebook |

Commentaren

Jammer dat Guy tegenwoordig zo weinig nog op de radio te beluisteren is. Hij is de beste man van Radio 2 en zijn programma Goudzoekers was een groot succes.
Nog een fijne maandag verder Tilly.
Groeten.

Gepost door: René | 15-11-10

De commentaren zijn gesloten.