05-10-10

Stan Van Samang: 'Een mens doet al eens een uitspraak waar hij later spijt van krijgt

Stan Van Samang: 'Een mens doet al eens een uitspraak waar hij later spijt van krijgt.'Afgelopen vrijdag gaven Stan Van Samang en Eric Melaerts de aftrap van hun theatertournee ‘Simply Live’, waarmee ze in het najaar van 2010 en in het voorjaar van 2011 de culturele centra zullen vullen.. Ze blijven trouw aan hun eenvoud en pracht… Stan vertelde me achteraf vol enthousiasme over zijn fijne zomer en keek met veel goesting uit naar de toekomst.

Stan, van een zomer vol publiekelijke openluchtoptredens naar voorstellingen in een klein zaaltje… Is het niet wennen?

Het is heerlijk! Ik doe helemaal hetzelfde en het is toch een beetje anders. Zonder het ene kan het andere niet. Nu wordt het af en toe muisstil voor een relatief klein publiek, en blijf ik zelf ook relatief rustig… Maar in openlucht sta ik recht en ga ik volledig los (lacht). Ik zou geen van beiden kunnen missen.

Kies je bewust in de zomer voor een volledige liveband en in de winter akoestisch met Eric?
Wij zijn eigenlijk seizoensarbeiders (lacht). In de zomer zijn het festivals en nu is er het seizoen van de culturele centra. Dus ja, we moeten het wel bewust zo kiezen. Maar dat is goed want op die manier ben je een heel jaar met muziek bezig.

Vele artiesten hadden deze zomer te klagen over een gebrek aan optredens. Hoe was het bij jou?
Het was bij momenten erg druk. Ik heb op Palm Parkies gestaan, dat was ongeveer elke dag gedurende drie weken. Bijzonder heftig! Ik voelde dat echt aan mijn lijf en aan mijn stem. Het was wel erg leuk om te doen, maar vermoeiend. Dat is twee uur spelen, en dat is niet zoals in een cultureel centrum, ik moest heviger gaan.

Je stond ook op Marktrock…
(onderbreekt) Wauw!

De Vismarkt stond afgeladen vol… Een droom?
Wat dat met een mens doet, kan ik heel moeilijk vertellen. Op Marktrock te mogen spelen, is een mes dat aan twee kanten snijdt . Het is wel Marktrock, een groot en belangrijk festival… Waarmee ik niet wil zeggen dat kleinere festivals minder zijn. Maar ik ben zelf van Leuven, dus heel veel volk dat ik ken, komt dan kijken. Dat is allemaal goed en wel dat ik zeg dat ik een hele zomer met muziek bezig ben, maar als ik dan op Marktrock speel, komen die mensen tegen wie ik dat heel de tijd zeg, ook effectief kijken… En dat brengt een heel andere soort nervositeit naar boven dan dat ik heb voor een ander optreden. Anderzijds is het ook zalig want ik ga al sinds mijn 13e naar Marktrock, met alles erop en eraan. Je kan je voorstellen, dat heeft echt iets speciaals, iets magisch bijna. Het was echt genieten.

Had je toch niet liever op de Oude Markt gestaan?
Nee. Ik heb op de Oude Markt al heel veel gezien en ik vind dat ik niet in dat rijtje thuishoor. En daarnaast heb ik ook schrik…Het publiek van de Oude Markt is iets heel raar: dat kan fantastisch zijn, maar soms ook een monster. De Vismarkt is ook al ontzettend groot en om die vol te zien staan, speciaal voor u… dat is een stap die ik zeker niet mocht overslaan. Ik sta zelfs liever nog tien keer op de Vismarkt. Maar we zullen zien hoe het met mij gaat binnen vijf jaar… (lacht). Nee, ik ben heel blij dat ik op een avond op de Vismarkt stond in plaats van ergens in de namiddag op de Oude Markt met een pak in mijn broek (lacht).

De Leuvense Vismarkt loopt vol, er komt een derde Lotto Arena… Er wordt op voorhand veel volk verwacht. Ben je soms niet bang dat je die verwachtingen niet zal kunnen inlossen?
Ja, absoluut… En op een festival is het weer natuurlijk een belangrijke factor. Bij Marktrock misschien zelfs nog meer: dat is een gratis festival, dus mensen die echt willen komen, komen zeker. Maar mensen die ‘eens iets willen meepikken’ blijven gewoon thuis als het regent. Roel Vanderstukken had geen geluk: hij stond op zondagavond geprogrammeerd op de Vismarkt. Het was niet aan het regenen, maar aan het gieten… Tja… Ik had echt veel geluk met het weer: ik had er die mij wilden zien, maar ik had ook de mensen die zeiden ‘Waar gaan we naartoe? Wat is er te doen op de Vismarkt? Ah, Stanneke Van Samang, ’t is goed, we gaan eens naar ginder.’

Bij de Lotto Arena koopt iedereen bewust een kaartje om jou aan het werk te zien…
Dat is echt buiten categorie, dat is onbeschrijfelijk… De Vismarkt doen vollopen, is absoluut zalig, maar als je op een podium in de Lotto Arena staat en je beseft dat ze allemaal speciaal voor jou zijn gekomen…Dat is fantastisch.

Heb je het gevoel dat je nu een speciale show moet ineen steken?
Het lijkt wel of de mensen verwachten dat ik ga vliegen ofzo (lacht). En ik kan nu al zeggen: ik ga niet vliegen!! (lacht)

Voor je derde Lotto Arena zou het nochtans mooi zijn om eens te vliegen?
(lacht) Nee, dan moet je naar Cirque du Soleil gaan. Ik begrijp natuurlijk wel dat de mensen een show willen zien en het oog wilt ook wat.

En iedereen doet het…
Ons ma zei vroeger altijd: ‘Als uw beste vriend morgen in de vaart springt, spring je er dan achter?’ Dan antwoordde ik: ‘Ja, om hem eruit te halen.’ En dan zij: ‘Nee, dat bedoel ik niet, ge weet toch wat ik bedoel.’ (lacht) Ach, het wordt op de duur een maatstaf… ‘Hij heeft niet eens gevlogen, zeg.’ Nee, vliegen niet, maar we proberen wel met muziek de mensen naar de Lotto Arena te halen.

Kan je tegen dan muzikaal toch nog creatief zijn ten opzichte van wat je nu doet?
Tegen de Lotto Arena moet er een nieuwe cd zijn. Er zullen heel wat nieuwe nummers passeren, dus het zal zeker anders zijn dan nu.

Voor jou is Lotto Arena dus een gewoon optreden maar dan in het groot en voor veel volk?
Dus is het geen gewoon optreden, dat is het net… (lacht). Weet je, ik ben gisteren naar Peter Gabriël gaan kijken, en niet dat ik mij wil vergelijken met hem, maar die mens heeft quasi drie uur aan zijn microfoon gestaan en dat was het. Hij heeft natuurlijk een geweldige lichtshow, schermen en een symfonisch orkest, dus hij kan zich dat permitteren. Maar het was echt in schril contrast met zijn vorige show: in een bal, op een fiets, vliegen, ronddraaien, alles… Hij deed het allemaal. Hij staat ook bekend om zijn shows. Hij spaart kosten noch moeite om alles in een totaalbeeld te gieten, en dat vind ik fantastisch. Maar ik was gisteren zo blij dat hij gewoon zijn liedjes kwam zingen, en geen circustoeren uithalen. Ik heb drie uur lang kiekenvlees gehad, ik heb zelfs geweend…Dat moet een concert met je doen. Daarvoor ga ik ook zelf naar een concert: ik wil geïmponeerd worden, gecharmeerd door de muziek en de muzikanten. En het mag er natuurlijk mooi uitzien.

Je wilt dat zelf dus ook naar jouw publiek toe.
Absoluut.

Is het niet vreemd als er iemand naar je toekomt die zegt ‘Stan, ik heb gehuild bij jouw nummer.’
Ja, da’s raar. Maar ik wil mensen raken, op welke manier dan ook. Dat kan ook op een slechte manier zijn, hoor. Of in iets onnozel… Bijvoorbeeld, hoeveel is er niet te doen geweest over mijn hemd? Ik vond dat hemd zelf trouwens prachtig (lacht). Ik heb bij veel mensen iets los gemaakt, dat is tof.

Stan, dat hemd… Ik ga er echt niet terug over beginnen…
(lacht) Ah voila, het maakt iets los. De ene vindt het mooi, de andere vindt het verschrikkelijk, maar het doet iets. En dat wil ik ook met mijn muziek bereiken. Als mensen naar de Lotto Arena komen, dan hoop ik toch dat 90% van die mensen niet mee moet, en die 10% wil ik dan gerust overtuigen. Tegen hun goesting naar een concert gaan, dat doen niet veel mensen, dus wat dat betreft, zit het wel snor. Mensen die een kaartje kopen, horen mijn muziek wel graag.

Zal je nieuwe album in dezelfde stijl zijn als de vorige twee?
Goh… Spannend… (lacht) Dat zullen we allemaal weten, als alles goed gaat, op 14 februari (lacht).

En daar hult hij zich weer in geheimzinnigheid… Werkt Eric Melaerts opnieuw mee?
Eric is iemand die, net zoals mijn ervaring met 71° Noord, ‘Under My Skin’ zit, en die geraakt daar, of hij het nu wilt of niet, nooit meer onderuit (lacht). Voor alle duidelijkheid, het antwoord op je vraag is dus ‘ja’ (lacht).

Je zong de nieuwe titelsong van kinderzender K-Zoom in… Mijn dochtertje van 2 vindt het geweldig klinken!
(lacht) Dank je.

Hoe is dat nu om ineens voor kinderen te gaan zingen die zelfs te jong zijn om je echt te kennen?
Dat was heel leuk om doen, alleen is het heel anders. Het is voor televisie en niemand wist dat ik het gezongen had, tot het in de krant was gekomen. Je moet zoiets niet doen voor de herkenning want het komt zeven maanden nadat het is ingezongen. Op een podium staan, is heel direct: je kijkt mensen in de ogen, of naar hun gezicht. En zoiets inzingen, is heel hard werken de dag dat je het inzingt, maar daarna stopt dat.

Waarom ben je op het aanbod ingegaan?
Omdat ik het een leuk liedje vond. Ik vond het vorige liedje trouwens ook leuk. En dit is eigenlijk juist hetzelfde nummer, alleen een klein beetje anders (lacht). Miguel Wiels vroeg me of ik het wou doen en ik ben meteen naar hem thuis gereden. We hebben daar een nummer gemaakt, in het Nederlands… Dat was heel moeilijk (lacht). Mickey vond dat ik een heel rare ‘a’-klank had… Hij heeft dat trouwens ook, maar ik ben de zanger natuurlijk (lacht). Ik had dat ook toen ik ‘Je bent niets’ van Clouseau heb ingezongen… Mijn lief wrijft dat nu nog altijd in mijn gezicht… (zingt met overdreven platte ‘a’ “Vreemd zoals het gaat”)… (lacht) Zo erg vind ik het nochtans niet, maar bon, ze overdrijven graag allemaal, ik overdrijf ook graag (lacht). In ieder geval, die K-Zoom was echt moeilijk, we hebben er langer over gedaan dan we initieel in gedachten hadden. Mickey wilde ook dat ik het zo hoog mogelijk zong, hij wilde mij op het randje van mijn kunnen krijgen. Het was echt heel hard werken.

En nu Junior Eurosong… Het is ook naar kinderen gericht. Op zoek naar een nieuwe doelgroep?
Nee, alleszins niet bewust (lacht). Maar ik hoop een beetje gecharmeerd te worden door kinderen die geweldig graag met muziek bezig zijn. Ze hebben de jury zo samengesteld dat iedereen een beetje z’n eigen specialiteit heeft. Ik ga niet naar de danspasjes kijken, dat moeten andere mensen, die daarvoor gevraagd zijn, maar doen. Ik hoop daar zo geweldig veel goesting om muziek te maken van het podium te voelen komen. Het was voor mij de moment om af te stappen van mijn gedacht ‘je mag kinderen dat niet aandoen’. Als kinderen willen gaan shotten, kan je ook denken ‘oei, hun schenen gaan kapot gestampt worden, blijf maar mooi thuis’. Maar als zo een kind nu dolgraag shot… Met muziek is het nu ook zo, ze schrijven een liedje, ze zitten met een producer samen en ze vinden het allemaal geweldig. Het moet wel tof blijven. Ik ben daar altijd heel sceptisch over geweest, over zo een dingen, maar als ik nu zie wat voor lange weg ze afgelegd hebben en hoe geweldig leuk ze dat allemaal vinden… Ze hebben allemaal al een clip opgenomen, ze hebben hun liedje opgenomen, dus het zijn sowieso allemaal winnaars. Al zijn er natuurlijk ook verliezers, het blijft televisie.

Stel dat er nu een supertalent tussen zit, zou je zin hebben om je daarover te ontfermen, zoals Eric Melaerts met jou een beetje gedaan heeft?
Dat is niet aan mij, nee, daar is mijn plaats niet. Er zijn andere en betere kanalen voor. Who the hell is Stanneke Van Samang, weet je wel…

Je staat binnenkort in het Sportpaleis met Milk Inc… Ben je niet bang dat mensen die het genre van Milk Inc graag horen, jou daar niet gaan aanvaarden?
Nee… (denkt lang na) Ik snap je vraag, maar nee. Het is een feit: ik heb met Regi een liedje gemaakt, Hang On, en om dat daar te gaan zingen, vind ik niet erg. En als ik mijn songs beetje Milk Incy maak, dan is het wel oke. En trouwens, ik ben bij Marco Borsato ook te gast geweest… Da’s een Nederlander die in ’t Nederlands zingt… Heel andere stijl en toch was dat geweldig tof. Nee, ik zou het jammer vinden dat ik bij Milk Inc uitgejoeld word omdat ik een andere muziekstijl breng. Maar ja, dan is het ook maar zo. Ik ga mij sowieso amuseren, hoor (lacht).

VT4 heeft aangekondigd dat er een vervolg komt op Vermist. Heb je daar tijd voor om dat er ook nog ’s bij te doen?
Dat was vrij snel beslist dat ik daar ook tijd voor zou maken. Werken voor Vermist is superleuk. Leuke crew, cast, iedereen die er aan meewerkt, is tof. En dan blijkt ook nog eens dat het eindresultaat echt goed is.. Tja, dan ben je trots he! Dus ik ben behoorlijk trots (lacht). Ik ben erg blij dat seizoen 3 en 4 besteld zijn. Ik ga geen uitspraken meer doen over het feit dat de reeks niet de grote kijkcijfers haalt, maar het is wel een ongelofelijk goeie reeks. De appreciatiecijfers zijn enorm. We werken trouwens nauw samen met De Cel. Hetgeen je ziet, is allemaal behoorlijk realistisch. Soms nog wat afgezwakt omdat het anders te erg is. Dan maak je bijna een 18+ reeks. Maar het is fijn om zo waarheidsgetrouw te kunnen werken. Ik ben echt heel fier op Vermist! En gelukkig iedereen, want het is maar onnozel als je de enige bent die het goed vindt (lacht). De laatste twee afleveringen hebben we bekeken in de cinema, dat was echt overweldigend.

Krijg je al je lopende projecten wel rond?
Ik heb een uitstekend management die dat voor mij regelt (lacht).

Een aantal jaren geleden zei je nochtans dat je nooit meer zoveel samen wilde doen: optreden, een album maken, Vermist draaien, …
(lacht) Het is waar… Ach, een mens doet al eens een uitspraak waar hij later spijt van krijgt.

Wil je voor de rest nog iets kwijt?
(denkt lang na) Ja…Ik ga toch vliegen!! (lacht)

Waarom moet iedereen op 9 april 2011 naar de Lotto Arena komen?
Niet iedereen moet komen, want niet iedereen kan daar binnen (lacht). Nee… Mh, er komen hopelijk zoveel mogelijk mensen omdat het toch net weer iets anders zal zijn dan anders…

Stan Van Samang op 9 april 2011 in Lotto Arena.
Tickets kunnen besteld worden op 070/345.345 of teleticketservice.com

Auteur: Kim Wauters

Commentaren

Hallo Tilly,
Dat overkomt iedereen wel eens iets zeggen waar hij later spijt van heeft,het is ook maar een mens.
Nog een fijne dinsdag.

Mvgr:René

Gepost door: René | 05-10-10

Ik wens je een fijne dag Tilly

Gepost door: Yolanda | 06-10-10

De commentaren zijn gesloten.