10-08-10

Walter Grootaers: 'Een theatertournee in 2011 voor de Kreuners

Walter Grootaers: 'Een theatertournee in 2011 voor de Kreuners.'U kon er niet naast lezen in tal van Vlaamse dagbladen. Eén van de opvallendste concerten deze zomer voor de Kreuners was op Amerikaanse bodem. Tijdens Vlaanderen Muziekland in Turnhout waren Walter en co al lang terug in Belgenland. In de wandelgangen van het Turnhouts Stadhuis hadden we een kort gesprekje met Opperkreuner Walter Grootaers. Meer bepaald over Amerika, de toekomstplannen in het theater en zijn gloednieuwe iPad. “Optreden in de Verenigde Staten was een enorm leuke ervaring. In totaal waren we er drie dagen lang. Weet je … je zegt er geen neen tegen wanneer je na twaalf jaar nog eens de kans krijgt om New York te bezoeken. Het feit dat je daar met een rockgroep kan spelen, doet me wel wat. Een droom om daar op te treden was het zeker niet. Maar het was een kans, die we niet mocht laten schieten. Het is een optreden dat ik nooit in mijn leven zal vergeten . Een Amerikanofiel ben ik niet. The Big Apple is één van de hoofdsteden uit de rock’n’roll-geschiedenis. Ik heb een platencollectie waarin heel veel Amerikaanse muziek steekt. De oude r&b en rock is alom tegenwoordig. Als ik aan New York denk, komen automatisch namen als Lou Reed, The Velvet Underground, Jimi Hendrikx en Neil Young om de hoek piepen. Allemaal stemmen waar wij als zeventienjarige stapelgek op waren. Redenen genoeg om de charme van deze stad wel te snappen. Al bij al relativeer ik het optreden wel. Het was een concert georganiseerd door de Belgische Kamer van Koophandel naar aanleiding van onze Nationale Feestdag. Je speelt daar voor pakweg 70% Vlamingen, 20% Amerikanen en 10% Walen. Maar één keer op Amerikaanse bodem uit volle borst ‘Good Afternoon New York’ roepen, maakt heel veel goed.”

iPad
“We zijn ook één dag wezen shoppen in New York. Daar heb ik me een iPad aangeschaft. Een leuk speelgoed noemen is een beetje oneerbiedig naar het toestel toe. Het is veel meer dan dat. Het is gewoon een handig instrument. Ik heb waarschijnlijk nog een heel jaar nodig om het helemaal onder de knie te krijgen. Maar mijn kinderen zijn er ook al gek van. Het is nu al onderling vechten wie er met de iPad mag spelen. We hebben er al zelfs een klein muziekstudiootje op geplaatst. Wist je dat het liedje ‘Dat is wat ik zeggen wou’ je ook een beetje de iPhone song mag noemen. Jan en ik hebben dit numer via de iPhone met elkaar uitgewerkt. Ik ben van nature uit iemand met twee linkerhanden op technisch vlak. Ik bedien voor hetgeen ik er kan van gebruiken. Maar met de iPhone en de iPad kan ik gemakkelijk overweg.”

Theater
“Deze zomer zijn er nog een 25-tal festivals en concertjes gepland. En dan is het weer voor een tijdje gedaan. Dan duiken we met zijn allen terug het repetitielokaal in om verder aan onze nummers te werken. In 2011 geven we geen zomerconcerten, maar focussen we ons op een heuse theaterwinter. Daar willen we iets intiemer gaan en meer vertellend naar het publiek toe stappen. Het centrale thema daar wordt het verhaal hoe sommige liedjes zijn ontstaan.”

Auteur: Bart Liekens - Foto: Jan Liekens

Commentaren

De Kreuners, pioniers van de Vlaamse rock, staan 30 jaar op de planken. Dertig jaar meedraaien in de Vlaamse rockwereld en nieuwe generaties fans aan het publiek blijven toevoegen: het is een prestatie om u tegen te zeggen!

Gepost door: René | 10-08-10

De commentaren zijn gesloten.