31-05-10

The Sunsets: “Ons duel met AC/DC in de hitlijsten was er ééntje om in te kaderen."

The Sunsets: “Ons duel met AC/DC in de hitlijsten was er ééntje om in te kaderen."The Sunsets zijn met voorsprong het populairste Vlaamse accordeonduo. Annelies en Mathias scoorden ook met hun twee album Fiesta een schot in de roos. Een immens leuk duel in de hitsTijdens de voorstelling van het Zilverpop-festival hadden we een meer dan adrem’me’ babbel met Mathias en Annelies. Over AC/DC, KAbouter Plop en Samson nota bene ...

Het was Fiesta voor jullie in de hitlijsten.
M: “Het concept Fiesta sloeg in de hitlijsten in als een bom. Als artiesten hebben we zeker niet te klagen. We zien wel wat er in de toekomst gebeurt. De nummer 1-positie kwam voor ons een beetje onverwacht. We zien wel hoe lang we het nog kunnen volhouden.

Een prachtig duel uitgevochten met AC/DC voor de eerste plek.
M: “Op het vlak van extremen kan dit wel tellen.” 
A: “Het is niet erg om door hen naar de nummer twee positie te worden gestoten. Het zijn kanjers in hun vakgebied. Ik had het ook wel grappig gevonden wanneer het tegen Kabouter Plop of Samson was.” 
M: “AC/DC blijft een supergrote naam in de muziekwereld. Het is geen schande om tegen hen het onderspit te moeten delven.”

Wrijven jullie jezelf vaak in de ogen met deze verkoopscijfers?
A:” Op dit vlaak zijn we een beetje verwend. Zonder pretentieus te klinken hadden wij vanaf het eerste album gigantisch hoge verkoopscijfers. Een afweging maken met een tegenvallend kunnen wij niet omdat het nog nooit slecht ging. Op muzikaal vlak hadden wij nog heel weinig muzikale tegenslagen.”

Hadden jullie ooit deze impact verwacht?
M: “Neen, we hadden een paar dromen voorop gesteld. In het verleden kan je de impact van bepaalde accordeonduo’s niet negeren. Maar dat er zo veel aandacht aan ons werd besteed en dit aantal cd’s werd verkocht, gaat zelfs ons petje te boven.”

Jullie hebben beiden een klassieke opleiding. Kriebelt het dan niet om het grote publiek eens met dit repertoire kennis te laten maken.
A: “Voor het grote publiek gaat dat een pak zwaarder verteerbaarder zijn dan de liedjes, die we nu doen. Bij de klassieke werken spreek je over Bach en dergelijke. Hiervoor is er een veel kleinere doelgroep. Wij moeten het niet proberen om de ‘klassieke’ stukken op een populair festival te gaan spelen. De kans dat het de mensen raakt is quasi onbestaande. Daar zijn composities bij, waar we gewoon moeten gaan zitten. Het klassieke en het populaire accordeonwerk is moeilijk met elkaar te vergelijken gewoonweg omdat de context waarin het zich begeeft compleet anders. “
M:”Het klassieke werk klinkt een pak grootser. Maar het publiek is een pak kleiner. Je kan er ook geen ambiance mee maken. Het is een iets serener repertoire.”

Zouden mensen verbaasd zijn wanneer jullie het een keertje zouden doen?
M: “Misschien wel in de positieve zin.” 
A:”Ik denk dat het grote publiek ook niet weet dat we deze stukken ook kunnen spelen. En dat dit tot onze opleiding behoorde.

Hoe is het met de herkenbaarheid gesteld?
A: “De herkenbaarheid apart gebeurt wel. De mensen kennen ons wel ergens van. De moeite om ons echter individueel te plaatsen blijft wel aanwezig. Onlangs stond ik in het café van Sergio. Toen kwam er een man op mij af, die bij hoog en bij laag beweerde dat hij mij kende. Wanneer ik de naam The Sunsets liet vallen, associeerde hij mij met een toffe clip die hij op MTV zag. Een heel grappig moment …. (lacht).

Waar dromen jullie nog van?
M:” Met onze muziek willen wij zo veel mogelijk mensen bereiken. Deze zomer gaan we ook de focus wat meer leggen op Nederland. En in de toekomst komt ook Duitsland er bij. De reistijden en de voorbereidingstijden op onze optredens zullen zienderogen stijgen. 
A: “Wanneer er geen spectaculaire dingen gebeuren, proberen we toch het ritme van 1 album per jaar in april te handhaven.”Auteur: Bart Liekens - Foto: Jan Liekens

Commentaren

Goedenamidag Tilly De medley van Sunsets heb ik juist op Garae Tv beluistert. Gewoon zalig om te luisteren.
Met dit druilige weer breng ik je een lieve groet
Veel liefs Rita

Gepost door: Rita | 31-05-10

De commentaren zijn gesloten.