26-05-10

Tom Waes: "Dos Cervezas voor de grap tijdens Marktrock zingen, wil ik wel overwegen,

Tom Waes: "Dos Cervezas voor de grap tijdens Marktrock zingen, wil ik wel overwegen."Haaien en kippen hypnotiseren, wilde mustangs temmen, le Marathon des Sables lopen … Tom Waes is hoegenaamd van geen kleintje vervaard. Maar tijdens de derde aflevering van het tweede seizoen Tomtesterom waagt hij zich aan de voor hem grootste uitdaging. Hierin probeert hij immers schlagerzanger te worden. En dit parcours levert wel een opmerkelijk gevolg op in de muziekwereld. Zijn deuntje ‘Dos Cervezas’ is ondertussen aan een grote opmars bezig bij de nationale radiostadions. Tijdens de grote promotietour van Tom Waes langs de vrt-radiostations, konden wij deze duivel-doet-al eventjes spreken. En dit onder het alziend oog van dos cervezas .. Schol! “Dat op YouTube mijn singletje Dos Cervezas als Boerenleute on the Beach wordt omschreven beschouw ik als een waar compliment. Geloof me vrij … Dit geloofwaardig doen, is echt geen simpele opdracht. In Duitsland zijn we met dit liedje zelfs geweigerd. De Duitsers geloofden er niet in. Ergens wel terecht. Bij onze Oosterburen heerst er de grootste sfeer rond Schlagers ter wereld. In Nederland mochten we wel komen. Toch waren de voorwaarden daar niet echt mals te noemen. Het moest een goed nummer zijn, met een goede act en het moest er ‘boenk’ op zijn. In eerste instantie wilden we een goede meezinger maken. Ik geloof er voor de volle 100% in dat we in onze opzet compleet geslaagd zijn.

Radio
“Op de radiostations wordt het tot mijn grote verbazing grijs gedraaid. Thomas De Soete, Peter Van De Veire en Christophe Lambrecht outen zich nu al als grote fans op de radio. Enkele dagen geleden kwam Christophe naar me toe en zei hij dat dit liedje in mijn gezicht zou ontploffen. Hij was er van overtuigd dat ik niet wist wat ik zou meemaken. Ik ben mij wel bewust dat wanneer ik niet met Tomtesterom zou bezig zijn, het voor mij onmogelijk zou zijn om op Studio Brussel promotie te komen voeren. Daarnet zei ik nog tegen Thomas De Soete dat ik eraan twijfel dat wanneer ik het nog een keer zou doen hier nog bij hem welkom zou zijn.”

Paul Severs
“Je moet alles in de juiste proporties bekijken. Er zullen altijd criticasters zijn, die gaan zeggen van: “Wij proberen wel, maar het lukt het ons niet. Bij Tom Waes daarentegen wel. Hoe kan dat?” Misschien biedt Tomtesterom echter wel de uitgelezen kans om aan het grote publiek te tonen dat hier in Vlaanderen echt wel professionele mensen met het schlagerrepertoire bezig zijn. Ik ben naar optredens van Paul Severs en Garry Hagger gaan kijken. Daar zat ik met mijn mond vol tanden. Die mensen kunnen zingen. De toppers in dit genre zijn door het grote publiek ondergewaardeerd. Mijn persoonlijke muzieksmaak is het schlagerrepertoire niet. Daarvoor is het in mijn opinie iets te klef. Geluidsman Pascal daarentegen kent heel veel van deze liedjes uit het hoofd. Bij mij is de intensiteit van het zoeken in het geheugen nét iets groter (lacht). Toch deden enkele liedjes van Paul Severs wel een belletje rinkelen. Deze deuntjes behoren gewoon tot het grote collectieve geheugen.”

Singer-songwriter
“De basis van het programma is: “How to?”. De grootste titels in dit gamma van boeken zijn: “How to get rich? How to be famous? Of How to be a singer?”. Het laatste sprak me wel aan. Maar entertainmentgewijs is het niet zo evident om de weg van een zanger te tonen op een zondagavond. Singer-songwriter als thema is bijvoorbeeld uit den boze. Je kan moeilijk een heel programma maken rond leren gitaar te spelen. Iemand kwam met het idee van een schlagerzanger op de proppen. En toen kwam er een echte glimlach op mijn gelaat. Ik zag het wel zitten om dit te proberen. Het idee is op zich wel leuk. Toch schrik je wel wanneer je hier aan begint. Het is niet evident om een schlager geloofwaardig te brengen zonder al te klef over te komen.”

Marktrock
“Ik vernam dat er op YouTube twintigduizend mensen het clipje na anderhalve dag al hebben bekeken. Van mijn platenfirma hoorde ik dat FNAC al een bestelling heeft geplaatst voor de singles. Iets wat ze normaal gezien nooit doen. Op de persdienst kwamen er zelfs al aanvragen voor festivals. De impact van Dos Cervezas gaat nu al vrij ver. Ik moet er over nadenken dat ik zulke optredens wel zie zitten. Dit liedje voor de grap tijdens Marktrock zingen wil ik wel overwegen. Ik ken in het Leuvense heel wat mensen. Het moet ronduit geweldig zijn om daar op het podium te staan. Maar ach, de Paul Seversen en de Garry Haggers van deze wereld moeten zich geen zorgen maken. Ik ben hoegenaamd niet van plan om van hen optredens af te pakken."

Seinfeld
“De schrik om zulke stappen te zetten, zit er wel in. Ooit zag ik een documentaire van Seinfeld. Na vijftien jaar soap trad hij terug op in een kleine club. Na een overweldigend openingsapplaus was de kritiek na amper twee minuten enorm. Mensen vonden hem niet meer grappig. Wanneer je op een dergelijk festival staat, zingen de mensen voor en na jou een pak beter. Om niet uit de toon te vallen, moet je dan gewoon het beste van jezelf geven. Niemand gaat graag af op een Piratenfestival. Geloof me daarin vrij.”

Nuttige linken:
U kan het optreden van Tom Waes bekijken tijdens de MNM-ochtendshow via deze link:
http://www.youtube.com/watch?v=iQr3aYE7QXo  
U kan ons fotoboek bekijken van het promomoment van Tom Waes via deze link:
http://www.mediawatchers.be/1/nl/13/2485/tomwaessteltdosc...  Auteur: Bart Liekens - Foto: Jan Liekens

Commentaren

Hallo Tilly Het geluk moet soms op het juiste moment passeren
Heb de voorbereidingen gezien om het liedje op te nemen op tv en het was zo vals als het maar kan zijn . De knopjes hebben zeker hun werk gedaan in de studio.
Wat niet wil zeggen dat het geen groot succes zal zijn deze zomer.Want het is een deuntje die je gemakkelijk mee kan zingen.
Nog een fijne woensdag verder
Veel liefs Rita

Gepost door: Rita | 26-05-10

Nog een fijne avond Tilly

Gepost door: Yolanda | 26-05-10

Weet er iemand of de partituur van Dos Cervecas beschikbaar is ? (voor accordeon/piano)
Alvast bedankt voor een antwoord,
Ann

Gepost door: ann | 05-07-10

De commentaren zijn gesloten.