12-05-10

Tura laat Brugs Concertgebouw rocken en swingen

Tura laat Brugs Concertgebouw rocken en swingen!Dat Will Tura zonder enige twijfel, nog altijd de numéro uno is in Vlaanderen, hoeft niet meer gezegd en/of onderstreept te worden. Maar toch…. De Keizer van het Vlaamse lied, lokt nog steeds bomvolle zalen en zijn shows zijn zowel muzikaal als vocaal af en tot in de puntjes verzorgd. 

Zo ook afgelopen vrijdagavond. Dan was Keizer Will voor de tweede keer op enkele weken tijd, te gast in het Brugs Concertgebouw. En…… opnieuw liet hij de concerttempel tot in de nok vollopen. En geruggensteund door de ‘Tura’-band voor de gelegenheid versterkt met de blazerssectie Heave Horns, zorgde Turaake zoals een oudere dame achter mij zich liet ontvallen, voor een schitterende show en een on te evenaren feest! 

En ze had overschot van gelijk. Will verkeerde in topvorm en liet de concerttempel rocken en swingen als nooit voorheen. En wat meer is….. Will zorgde voor een tweetal heuse verrassingen van formaat. 

Will Tura de leeuw!
Willy Moeyaert van Concertevents en Lions Oostkamp wreven zich afgelopen vrijdagavond in de handen. Het Brugs Concertgebouw zat tot in de nok gevuld voor het monument van het Vlaamse lied. Jong en oud tekenden present om na zijn vorige passage met zijn concert ‘Onvergetelijk’ er ook nu weer bij te zijn. 

Will ooit begonnen met de sexappeal van Elvis maar ondertussen een levende legende, een crooner is geworden in Vlaanderen, opende zijn concert heel toepasselijk met ‘Ik ben een leeuw’! Hoe anders te verklaren dat de crooner al meer dan 50 jaar Vlaanderen beroert met zijn Vlaamse evergreens maar ook met nieuw werk, catchy songs in een modern popjasje! En Will is net al een wijn uit de Bordeaux of de Bourgogne; hoe ouder hij wordt, hoe beter! 

En de Keizer van Vlaanderen die een onuitputtelijke schatkamer heeft aan liedjes waardoor elke show anders en toch vernieuwend is, had er net als alle muzikanten zin in. Want na de opener en het eerste stormachtig applaus, pakte Will in één ruk uit met ‘Hij kan niet zonder jou’, ‘Geef me liefde’ en ‘Mooi ’t leven is mooi’. 

De sfeer zat er meteen in en Will bespeelde zijn publiek net als een hypnotiseur die zijn publiek alle laat doen wat hem lief. De grootmeester van het Vlaamse lied zei tegen het publiek dat hij zijn eerste single had opgenomen in 1957 en er sindsdien wel al enkele had opgenomen (algemeen gelach in de zaal), vandaar dat Will even grasduinde in zijn rijk gevulde muzikale schatkamer en met ‘Bye Bye Love’, ‘Jij bent nu 17 geworden’ en ‘Oh Paardenstaart’, enkele oude pareltjes tot eenieders tevredenheid van onder het stof haalde, om nadien met o.a. ‘Boven de wolken’, ‘Sorry’, ‘Twee oudjes’, ‘De Noorderwind’ en ‘Hemelsblauw’, naar een climax van het eerste deel toe te gaan. 

Nashville ademt muziek uit!
Iedereen in de zaal weet dat Tura steeds zijn grenzen weet te verleggen, steeds nieuwe dingen uitprobeert en alle stijlen aankan. Dus was het enigszins verrassend maar aan de ander kant ook weer niet, dat Will de countrytoer opging. Will is een fervent liefhebber van countrymuziek en schreef en componeerde enkele mooie countrysong die hij bundelde in wat hij noemt de Nashville-medley!
“Nashville ademt muziek uit”, stelde de Keizer onomwonden. En met ‘Hello Nashville’, ‘Slaap wel’ en ‘Hij had alles en ik niets”, trok hij voor de pauze nog eens alle registers open en het publiek ging gretig op zijn aanbod in en klapte in de handen en zong leuk mee. Het eerste deel werd afgerond met het wondermooie ‘Het kan niet zijn’ waarmee Will nogmaals bewees dat zijn stem nog altijd niets aan kwaliteit heeft moeten inboeten. 

Tura als danser!
Het tweede deel begon met een technische vergetelheid. De ‘Tura’-band zette het titelnummer van zijn allernieuwste dubbelaar in (het 128ste album van Will): ‘Onvergetelijk’ maar toen Will zijn stem wilde laten horen, bleek de microfoon het niet te doen. Geen nood, de stage manager kwam prompt met een nieuwe aandraven, het orkest schakelde spontaan opnieuw over naar de intro en tot eenieders grote verbazing deed ook de tweede microfoon het niet. (De batterijtjes van de draagbare microfoon waren vermoedelijk leeg en werden tijdens de pauze niet opgeladen.) 

Tura zelf ook verrast en een tikkeltje geërgerd (Will is immers een perfectionist) begon zo waar op de tonen van ‘Onvergetelijk’ een nooit eerder geziene dansact neer te zetten, dit tot groot jolijt van het publiek. Het was net alsof hij iedere dag uren danst. Echt mooi om zien. 

Toen het euvel eindelijk met een derde microfoon was opgelost, kreeg het publiek een Tura te zien in bloedvorm. ‘Onvergetelijk’ was gezien de microfoonperikelen een heel toepasselijke opener. Deze evergreen werd opgevolgd door nog een nummer uit die gelijknamige dubbelaar die in een mum van tijd platina haalde: ‘In de straat waar je woont’! De song werd door de aanwezigen op spontaan applaus onthaald. En geen twee zonder drie moet de Keizer gedacht hebben want uit ‘Onvergetelijk’ vertolkte de grootmeester nog “Als ik droom van jou” een eigen Nederlandstalige interpretatie van de Nat King Cole klassieker “When I fall in love”. Een song die bij het publiek bleef nazinderen en bij velen kippenvel bezorgde. 

Tijd voor een nieuw liedje!
Will Tura is hét monument van het Vlaamse lied, een jongeman die begon met de sexappeal van Elvis maar een carrière à la Cliff Richard wist uit te bouwen, maar die bovenal begenadigd is met een zeldzaam songschrijverstalent en al menige Vlaamse evergreen uit zijn muzikale pen liet vloeien.
Een verrassing van formaat had de Culturele Ambassadeur van Vlaanderen meegebracht naar Brugge. Et concert werd niet alleen extra ondersteund met topmusici als de ‘Heave Horn’-blazers, een hoogtepunt van de avond was zonder twijfel de verschijning van Kim Buttafuoco! 

De Limburgse schoonheid schitterde onlangs in de recente Idool waar ze keurig in de finale stond. Maar in Brugge waar ze samen met Will “The more I see you / Beeld van jou” zong, een liedje dat ook terug te vinden is op die nieuwe “Onvergetelijk” cd van Tura, fonkelde haar ster als nooit voorheen aan het Vlaamse showbizzfirmament. Wat een présence, wat een uitstraling en vooral wat een stem heeft die meid! Zij kreeg dan ook een oorverdovend applaus van het Brugse publiek. 

Het hek is helemaal van de dam wanneer Ridder Arthur – Tura –Blanckaert zowaar de rocktoer opgaat en ‘Vergeet Barbara’ door de concerttempel laat weerklinken. Tura die 70 wordt, heeft nog steeds een stem als een klok en dat zou tijdens de rest van het concert nog meer tot uiting komen.
Na de pure rock ’n roll volgde een ingetogen moment voor alle mensen die iemand moeten missen, maar die ze toch altijd zullen blijven koesteren, leidde Will zijn ‘Ik Mis Je Zo’ in. Een song die bij iedereen nog steeds de haren op de armen doet rechtkomen. Een lied dat binnen 100 jaar nog altijd mensen kippenvel gaat bezorgen. 

Dat Tura die door collega’s door de jaren heen met tribuutalbums à volonté werd geëerd, denken we maar aan: ‘Turalura’, ‘Rockers zingen Tura’ en ‘Vivatura’, dankt zijn succes ook aan zijn fantastische begeleidingsgroep waarvan Johnny Sax en Blue Jerry de ouderdomsdekens zijn. En Will is niet te beroerd om zijn succes te delen met zijn muzikanten. Johnny Sax werd extra in de picture gezet en met Blue Jerry vertolkte Will een hit uit de zestiger jaren: ‘Aan mijn darling’! Dat leverde het duo een staande ovatie op. 

Iedereen voelde dat het concert naar zijn einde toe liep. Will Tura kondigde zo het volgende nummer aan: “Eén van de mooiste liedjes die ik geschreven heb – en ik heb er wel enkele geschreven in mijn carrière (lacht even) – is zonder twijfel ‘Als de muren konden praten’. En dit nummer is een zoveelste hoogtepunt van de avond, want de crooner begeleid zichzelf aan de vleugel. Puurder dan dat kan niet en ook hier bewees de West-Vlaming dat hij het nog altijd in zich heeft en ongenaakbaar aan de top staat in Vlaanderen. 

Tura heeft meer dan 500 liedjes opgenomen – “maar daar is wel wat tijd overgegaan” – gekscheerde de zanger, maar het volgende liedje is eigenlijk een story, en het klikt de muzieksfeer en de tekst. Wat de titel is van het nummer weet ik niet en kon ik ook niet vragen, want Tura had het koud en blies na afloop de geplande signeersessie af, dus….. Maar het was een wondermooi verhaal.
Een onzichtbare Kim Buttafuoco gaf extra glans toen Will gezeten op een barkruk het schitterende ‘Want jij alleen’ ten gehore bracht. Een parel die nog dagenlang zal spoken in de menig hoofden van fans en muziekliefhebbers. Een warm applaus was het gevolg en bloemen voor de Limburgse parel waar we in de toekomst beslist nog veel zullen van horen. 

Dan sneed Tura ‘Vlaanderen m’n land’ aan en wat in De Spil in Roeselare even dreigde mis te gaan (Will vergat even zijn tekst), klonk nu overtuigend alsof zijn leven er van afhing. Maar als alles live uitgevoerd wordt zijn dat dingen die kunnen gebeuren, zelfs de besten! Met ‘Hoop doet leven’ – een lied met twee gezichten: eerste deel ingetogen, tweede deel rock ’n roll – bewees Tura dat hij naast alle groten mag staan die op deze aardkloot op muzikaal gebied rondlopen. Vlaanderen mag terecht trots zijn en moet zijn idool koesteren! Het zal immers nog lang duren vooraleer er nog een klepper van het formaat Tura zal opstaan in Vlaanderen. 

Tot slot trok Tura zijn greatest hits blik helemaal open. El Bandido, Draai dan 797204 en M’n Winterroosje volgden in één adem, waarna Will zei dat het tijd was voor een nieuw liedje…… en hij tokkelde op zijn gitaar de eerste akkoorden van ‘Eenzaam zonder jou’. Een warm applaus en de zaal als één groot koor, gaven zijn wereldhit extra glans. Will sloot zijn concert af met ‘Alleen gaan’, maar de originele versie van Frank Sinatra ‘My Way’. 

Het staat in de sterren geschreven (Will Tura & Jody Pijper) …… Tura zal Vlaanderen nog jaren verbazen met aanstekelijke songs en mooie juweeltjes. Zijn liedje is zeker nog niet uitgezongen en dat zei de crooner ook tegen zijn fans: “We doen er nog enkele jaartjes bij!” wat een staande ovatie met zich bracht. 

Will Tura was vrijdagavond even god in Brugge en omstreken en gaf er een ijzersterk concert. Op naar volgend jaar. Wie Will eerder aan het werk wil zien met zijn live band en met Kim Buttafuoco, moet maar eens surfen naar www.willtura.be want daar vind je alle data en informatie.
Auteur: Eric Vanhooren

Commentaren

hallo Tilly een rasartiest, je moet het toch maar doen om zovele jaren met succes een zangcarriere te hebben
het is er weinigen gegeven
fijne woensdag
groetjes

Gepost door: Borriquito | 12-05-10

Een groot artiest onze Will Tura....groetjes

Gepost door: Yolanda | 12-05-10

billig mietwagen mallorca und gunstige mietwagen mallorca

tipps um beim automieten ein schnappchen zu machen

Gepost door: gmallorcaj | 31-07-10

De commentaren zijn gesloten.