29-04-10

Concertreview: Rob De Nijs tijdloos en telkens weer verrassend

Concertreview: Rob De Nijs tijdloos en telkens weer verrassend!Dat de Nederlandse zanger Rob de Nijs tijdloos en toch telkens weer verrassend uit de hoek weet te komen, bewees de crooner samen met zijn Pur Sang Band, afgelopen vrijdagavond wederom in een uitverkocht Brugse Concertgebouw.

Rob is tijdloos omdat hij anno 2010, zowel senioren, jonge dertigers en twintigers, maar evenzeer tieners naar zijn concerten weet te lokken en die hem pas nu ontdekken. Daarnaast is hij tijdloos omdat zijn talrijke puike songs als: Het werd zomer, Banger Hart, Zuster Ursula, Alles wat ademt, Hou me vast, Zondag, Malle Babbe en nog zovele andere, blijvers van formaat zijn en hij toch telkens weer met die songs zijn publiek weet te verrassen.
Ook in Brugge waar Rob oud maar ook nieuw werk – voor het eerst – op het publiek losliet, verraste hij menig fan door hier en daar een woordspeling uit zijn mouw te schudden, het liedje een nieuw arrangement te geven en/of door improvisatie.

Nog niet versleten!

Rob De Nijs die een karrenvracht klassiekers achter zijn naam heeft staan, houdt van Vlaanderen (hij kreeg onlangs nog als eerste buitenlander, de zesde Golden Lifetime Award, een prestigieus bronzen hebbeding, een soort Oscar, als eerbetoon voor zijn Nederlandstalig oeuvre) en Vlaanderen houdt van Rob. De Vlamingen beschouwen Rob als een van hen! En dat weet en beseft de man heel goed en daarom verwend hij zijn Vlaams publiek dan ook met enkele nieuwe liedjes.

Voormalig tieneridool Rob de Nijs, artiest pur sang, staat met zijn prachtige bronzen stem nog steeds onaantastbaar aan de top in Nederland en Vlaanderen. Hij is de pensioengerechtigde leeftijd wel al voorbij, maar de ouwe gabber is zeker nog lang niet versleten. Integendeel ….. Zelden een artiest gezien die op zijn leeftijd nog zo gedreven op het podium staat. Meestal zingen zangers die lang aan de top staan op automatische piloot, maar daar is bij de Rob de Nijs geen sprake van. De tijd lijkt maar geen vat te hebben op de sympathieke crooner. Rob is zeker geen uitgerangeerde ‘Las Vegas’-artiest op zijn retour!

Afgelopen vrijdagavond putte de crooner uit zijn rijk gevulde oeuvre. Het publiek ging uit zijn dak bij de uptemponummers, maar was muisstil en leefde ook mee bij de gevoeliger songs! Ook nieuw werk liet hij horen en dat werd door fans en publiek fel gesmaakt, zij het
dat het toch even wennen was aan de nieuwe stijl waarmee Rob uitpakte. Maar het publiek luisterde heel aandachtig naar de nieuwe juweeltjes die voorzien zijn van stevige teksten!

Het monument Rob De Nijs opende met een oneliner: ‘Er is er vanavond eentje niet bij, maar je krijgt er twee voor in de plaats en jullie kaartjes zijn er niet duurder op geworden’ gekscheerde Rob nadat hij zijn publiek had verwelkomd. Eén lid van de band was er niet bij, maar de band werd aangevuld met een extra toetsenist (werkte mee aan het album ‘Met je ogen dicht’. Was meteen mijn best verkochte album ooit, zei Rob met een kwinkslag) en een saxofonist.

Ook het concert was ietsje anders dan gewoonlijk want voor het eerst werd het concert opgesplitst in twee sets met een pauze tussenin.

Een aap met zeven staarten!
Rob pakte in het Brugs Concertgebouw uit met een kei van een klassieker als opener. ‘Ritme van regen’ maar hélaas na de intro zei Rob… nauw dat was het dan voor Ritme van de regen, waarop het publiek in een schaterlach uitbarstte. Rob altijd te vinden voor een geintje, opende met ‘Zo mooi’, gevolgd door ‘Het werd Zomer’ waarmee hij definitief doorbrak in Vlaanderen.

Rob vertelde tussendoor over zijn Award die hij gekregen had en waar hij zo trots op was als een aap met zeven staarten! Rob dankte iedereen: het publiek op de eerste plaats, maar vooral ook zijn band, de geluids- en lichttechnici, de mensen achter de schermen die zich het zweet uit de naad werken en elke avond weer hun hart en ziel in dit werk leggen zodat de
artiest optimale kansen krijgt om te slagen. Zonder hen, geen show! Dank U wel jongens…..

Na de lofbetuigingen volgde L.A.T. waarna hij uit zijn album ‘chansons’ met ‘Eeuwig jong’, één van zijn persoonlijke favorieten op het publiek losliet. Niet alleen omwille van de titel, maar ook omdat hij de tekst zo fantastisch vindt en omdat Aznavour er briljante muziek heeft opgeschreven. En om op dat elan door te gaan, serveerde het Nederlandse monument een lied van Juliën Clerc, hertaald naar ‘Schrijf me niet’!

Basis Soesterberg omsingelen!
De Nijs heeft ook zo z’n eigen ‘top De Nijs’, eentje van oldtimers…. (gebulder in de zaal) – een tijdje niet gespeeld, maar er kwamen zoveel verzoekjes om en het staat bovendien op twee in mijn top De Nijs van oldtimers: ‘Bo’. Het nummer deed wat het moest doen en zette het concertgebouw in vuur en vlam.

En het hield niet op, want direct daarop volgde: ‘Johnny Soldaat’ – een nummer uit de jaren ’80. Rob De Nijs: “Het was toen nog de tijd dat we onze voetzolen blauw liepen achter de antikruisraket demonstraties. Ten minste ik wel…..want iedereen was bang dat babyboom zou vallen, dus we dachten dat dit niet zo goed was en we gingen met z’n allen – Soesterberg was destijds vlakbij ons – omsingelen! Het is altijd zo een ludieke actie….. wij gaven elkaar allemaal een hand, we waren met z’n vieren en ……(algemeen gelach), maar in elk geval in die tijd was het nog Amerikaans bezit en de straaljagers vlogen ons om de oren, dus dachten we …. Laten we daar een anti oorlogsliedje over maken. Tegenwoordig is het leuk om weten dat sinds een paar weken er schapen grazen op de luchtmachtbasis van Soesterberg(!) – opnieuw gelach in de zaal…. Is dat niet een leuk idee, geen vliegtuigen meer, een schaapherder met allemaal van die lieve wolletjes…..”, waarna de band ‘Johnny is soldaat’ inzette! Na afloop volgde een stormachtig applaus.

Na dit anti oorlogsliedje, was het tijd voor het wondermooie ‘Foto van vroeger’ om de tent opnieuw in de fik te steken met ‘De Pieper’ en als afsluiter van zijn eerste set het schitterende ‘Zuster Ursula’!

Na de pauze zette Rob de toon met een nieuw nummer die op z’n nieuw album zal prijken, alleen jammer dat hij de titel niet vermeldde. Klein foutje, niet erg, want het is een puike song, een betoverende ballad die zijn fans zeker zullen weten te waarderen. Rob nooit om een geintje verlegen kondigde z’n volgende song aan die volgens de crooner gaat over dat stelletje ongeregeld (doelend op de jongens van zijn band) ….. ‘De Nuttelozen van de Nacht’ – meer kan ik er niet van maken over het algemeen (gelach) maar ze spelen wel lekker moet ik zeggen, waarna de band het lied op gang trok en Rob net zoals in het voetbal de voorzet met een doelpunt afrondde.

Vanuit de zaal riep iemand om ‘Lucinde’ waarop Rob vroeg heet jij zo? Prompt volgde een ‘nee’ waarop ‘Open einde’ werd ingezet gevolgd door het wondermooie ‘Roze Droom’ en ‘’n Beetje Meer ‘. De Brugse concerttempel ging plat en iedereen voelde dat de climax naderde.

Als je ouder wordt gebeuren er altijd rare dingen die je lieven niet wou – gelukkig overkomt mij dat niet – misschien wel over 25 jaar (!) zingt a capella een stukje van dit stokoude liedje en de zaal zingt uit volle borst mee ‘Over 25 jaar, zal ik jou …. Dank je wel antwoordt Rob waarop de tonen van ‘Zal je van me houden’ door de boxen weerklinken.
Met ‘Jim’ raakte De Nijs een gevoelige snaar, kreeg na afloop een hartverwarmend applaus en vervolgde met rock ’n roll. Hij schudde achtereenvolgens ‘Ik wil je’ en ‘Zondag’ uit z’n mouw. Na dit swingende intermezzo was het tijd voor ‘Alles wat ademt’ om finaal af te sluiten met ‘Banger Hart’!

Rob De Nijs kreeg na een 2 uur stomend concert, een minutenlange staande ovatie van het publiek. Breed glimlachend trokken de fans naar de shop, waar de dvd’s en cd’s als krentenbroodjes de deur uitvlogen en iedereen tevreden huiswaarts of de stad in trok. Rob De Nijs is net als een grand cru wijn….. hij wordt beter met de jaren!
Auteur: Eric Vanhooren

Commentaren

hallo Tilly versleten is de Rob zeker nog niet !!
fijne donderdag
groetjes

Gepost door: Borriquito | 29-04-10

Hoor ik wel graag...fijn weekend tilly

Gepost door: Yolanda | 30-04-10

De commentaren zijn gesloten.