27-04-10

Nick en Simon laten Capitole Gent muzikaal knallen!

Nick en Simon laten Capitole Gent muzikaal knallen!Het Nederlandse duo Nick Schilder en Simon Keizer, bekend als Nick & Simon, is niet alleen megapopulair in eigen land, ook bij ons in Vlaanderen doen ze tal van muzikale harten smelten voor hun no nonsens luisterliedjes met toch een hoog popgehalte. 

Dat Nick en Simon Vlaanderen aan het inpalmen zijn, bewees het populaire Volendamse duo zaterdagavond in Gent, in een – voor de derde keer op rij in Vlaanderen – uitverkochte Capitole. Nick en Simon lieten het – samen met hun fantastische band en de twee backings – muzikaal knallen in deze gezellige Gentse cultuurtempel. 

Met hun derde album 'Luister', hebben beide heren ondertussen in eigen land dubbel platina behaald. Ook hebben ze de kaap van meer dan 100.000 verkochte albums overschreden en ook zaterdagavond gingen de hebbedingetjes van het duo en de dvd’s en cd’s, vlotjes over de toonbank tijdens de pauze en na afloop van het concert! 

Volendam broeihaard muzikaal talent!
Een muzikaal mens zoals ik, zou zich wel eens durven afvragen wat Volendam op muzikaal vlak meer heeft dan pakweg Vlaanderen. Er schuilt blijkbaar ontzettend veel meer zangtalent in Volendam dan in Vlaanderen. Hoe anders te verklaren dat na The Cats, BZN, Piet Veerman en Jan Smit om er maar enkelen te noemen, nu ook Nick en Simon uit die regio stammen en net zoals hun voorgangers, Vlaanderen aan het inpalmen zijn! 

Nick & Simon scoorden al tal van hits in eigen land, maar nu is het Volendamse duo bezig Vlaanderen muzikaal op z’n kop te zetten. ‘Door Jou’ is een single van hen die alleen in België op de markt kwam en meteen werd het een schot in de roos, want het kwam uit het niets binnen op de veertiende plek in de Ultra Top 50, de officiële Belgische hitlijst. Song die ook zaterdagavond in Gent op de setlist stond. 

’t Kot op stelten!
De twee Nederlandse muzikale grootheden die met hun albums ‘Nick & Simon’, ‘Vandaag’ en ‘Luister' op vier jaar tijd in Nederland geschiedenis hebben geschreven, die vorig jaar in de uitverkochte Ahoy van Rotterdam in het kader van hun succesvolle ‘Overal’ tour, toen met hun negenkoppige live band iedereen wisten te verbazen, brachten ook in Gent een massa volk op de been! Ze kwamen uit alle windhoeken van het land, ja…. zelfs twee bussen uit Nederland brachten fans van Nick & Simon naar de Capitole. 

Na een puike ouverture gebracht door het zevenkoppige orkest bestaande uit: piano, keyboard, viool, sologitaar en bassgitaar, drums en percussie en versterkt met twee prachtige meiden als backing vocals en een schitterend magisch lichtspektakel, vloog het duo erin met ‘Vandaag’ gevolgd door ‘Mei’. En vanaf de eerste muzieknoot door de boxen gierde, stond het Capitole op z’n kop, zat de sfeer erin en dat zou enkel nog aanzwellen naar het einde toe. 

Dat Nick en Simon luisterliedjes brengen met een hoog modern popgehalte, wisten we al langer, maar dat zij ook met songs als ‘Het masker’, ‘Hart van Goud’, ‘Altijd dichtbij’ en ‘Hoelang’ moeiteloos de zaal aan hun lippen zouden binden, was voor mij toch wel een verrassing van formaat. De Vlaamse muziekliefhebber is nog al kritisch van aard, maar zij lieten zich zaterdagavond gewillig meeslepen en waren net als een willoos slachtoffer overgeleverd aan de muzikale kuren van twee jonge rasentertainers die verdomd goed weten waar Abraham zijn muzikale mosterd haalde.
Ik overdrijf zeker niet als ik beweer dat Nick en Simon de Nederlandse evenknie zijn van ‘Clouseau’! Hoewel sommigen zoals Wendy Delepière en een trio dames afkomstig uit Neerpelt en Bocholt, bij hoog en bij laag beweren, dat Nick en Simon stukken beter zijn dat de broertjes Wauters en zelfs niet te vergelijken zijn met elkaar. 

Eigen gebakken taart!
Met ‘Voor even een kind’ speciaal gebracht voor Zita, een fan van vijf jaar oud, bezorgden ze het uitzinnige publiek een eerste kippenvelmoment! En met het swingende
‘Zomer in december’ is één fan alvast ervan overtuigd dat daar een lekker stukje eigen gebakken taart bij past. Zonder schroom overhandigde de fan de taart dan ook aan Nick, die beloofde het na de show op te eten. 

Het concert werd door het populaire duo enigszins anders ingedeeld dan normaal. Want zowel Nick Schilder als Simon Keizer – beiden familie van de beroemde Anita Schilder en Jan Keizer – zouden elk een solonummer vertolken. Iets over de helft van de eerste set, pakte Nick uit met ‘Haleejloeya’, song waar hij enkel begeleid werd door piano. Het was ontroerend, loepzuiver gezongen in een speciaal arrangement en het legde Nick geen windeieren, want na afloop brak er een langdurig stormachtig applaus uit! Volledig terecht, want de Volendammer heeft een stem als een klok.

Veel tijd om te genieten had Nick niet, want de fantastische live band zette meteen al ‘Vallende Sterren’ in, een puik nummer in een heel modern jasje. ‘Lippen op de mijne’ – een catchy popsong met een sterke tekst – lokte na afloop een getier en gebrul uit van jewelste en samen met het oorverdovende applaus, voelde je dat het hoogtepunt van het eerste deel met rasse muzikale schreden naderde. 

Tussenin – toen de zaal even adem haalde en het een moment stil was – riep een naamloze fan vanuit de zaal ‘Nick, I Love You’! Spijtig voor de vrouwelijke fan, maar ik betwijfel of die liefdesverklaring werkelijk tot de artiest is doorgedrongen. ‘Door jou’ het enige nummer dat het duo uitbracht buiten Nederland, deed wat het moest doen…… die prachtige ballad met een heel mooie tekst, gaf het publiek vleugels en zorgde ervoor dat Nick en Simon vocaal ondersteund werden door een naar schatting 1500 man/vrouw koppig koor! De finale van de eerste set werd ingezet met ‘Spaanse duif’ een opzwepende quickstep met wat ritmeveranderingen, maar die spontaan door het publiek begeleid werd met handgeklap. Nick en Simon eindigden hun eerste set, met de vrolijke sambageluiden van ‘Rosanne’, welke het publiek uitnodigden om de polonaise in te zetten. Hélaas, was dat spijtig genoeg onmogelijk wegens geen plaats! 

Vier nummer één hits op rij!
Wie het optreden van Nick en Simon niet kon bijwonen in Gent, moet beslist eens kijken naar de muziekspecial Nick & Simon ‘Overal’. Al vlug kom je tot de vaststelling dat het Volendamse duo twee raspaardjes zijn die iedere zaal plat krijgen. 

Nick & Simon hebben drie albums uitgebracht waaronder ‘Luister’ het meest recente is. Uit die cd kwamen de singles ‘Vallende sterren’, ‘Lippen op de mijne’, ‘De dag dat alles beter is’ en ‘ Het Masker’, alle vier goed voor een nummer één positie in de Nederlandse Mega Top 100 in 2009. Nick & Simon zijn de eerste Nederlandse artiesten die erin slagen om vier nummer één hits in hetzelfde jaar te scoren. Ze doen het daarmee net zo goed als The Beatles die het in de jaren zestig ook gelukt is in Nederland. 

Het tweede deel was het Simon die solo de show stal, waarna het duo uitpakte met ‘Bassie’ en ‘Herwinnen’. Maar het eerste stormachtige applaus brak los toen Nick ‘Wonderful World’ van James Morrison op het publiek losliet. Een mooi nummer dat perfect bij het stemtimbre van de jonge man past. ‘Onvoorstelbaar’ voor mij een hitgevoelige popsong, met een stevige tekst, ritme en tempo, deed het publiek watertanden naar meer, met een langdurig oorverdovend applaus tot gevolg. 

Met ‘Wham’-medley gaat iedereen uit zijn dak! 
En het bleef maar swingen in de Capitole in Gent. ‘De dag’ een weliswaar modern swingend nummer met een gevoelige beat, maar ook ‘Steeds weer’, deden wat van hen verlangd werd. De handjes gingen spontaan de lucht in en opnieuw kon Nick die enkel begeleid werd door piano, rekenen op een massakoor om hem te begeleiden. 

De Capitole dreunde op zijn grondvesten toen Simon zijn bekende ‘Wham’-medley uit zijn mouw toverde en op het publiek losliet. Iedereen veerde recht uit zijn stoel en genoot met volle teugen van de songs die het Britse popduo Wham in de jaren ’80 wereldbekendheid verschaften. En hierbij dient vermeld te worden, dat de drummer van Nick en Simon – voor de eerste keer bij de band – zich de naad in zweet werkte, maar hierbij zeker met grote onderscheiding slaagde in zijn examen! Capitole Gent ging totaal uit zijn dak en dat is beslist al van de jaren stilletjes geleden. 

Er volgden nog ‘Kijk omhoog’ die spontaan werd meegezongen door het publiek, ‘Verloren’ waarbij Nick maar één akkoord speelde en de massa de song luidkeels inzette, ‘Omdat jij’ waarbij op walstempo de handjes opnieuw en voor de zoveelste keer de lucht ingingen en tot slot ‘De Soldaat’ en ‘Pak maar mijn hand’ als finale het puike concert afsloten. 

Maar de fans kregen er niet genoeg en scandeerden luidkeels ‘we want more’, ‘we
want more’! Dat hielp niet zo meteen, dus stampen met de voeten en klappen in de handen, moest hun eis om meer ondersteunen. Met ‘I’m Yourz en het immens populaire ‘Rosanne’ zette het duo voor een laatste keer de Capitole in vuur en vlam. 

Nick en Simon hebben hun entree in Vlaanderen zeker niet gemist en de vele fans zullen ongetwijfeld pijn in de handen hebben gehad van het vele handgeklap. Maar het was het meer dan de moeite waard! 

Meer informatie over Nick & Simon kan je vinden op www.nickensimon.nl.
Auteur: Eric Vanhooren

Commentaren

Een heel fijne dinsdag Tilly

Gepost door: Yolanda | 27-04-10

hallo Tilly die heb ik al eens live zien optreden
fijne dinsdag
groetjes

Gepost door: Borriquito | 27-04-10

De commentaren zijn gesloten.