05-12-09

Will Tura: "Alleen God weet wat mijn toekomst brengt." [29-11-2009]Op 12 december houdt Will Tura oftewel de keizer van het Vlaamse lied halt in de Hasseltse Ethias Arena. Daar geeft hij immers voor de eerste keer zijn groot jaarlijks concert. Als voorsma

Will Tura: "Alleen God weet wat mijn toekomst brengt." [29-11-2009]
Will Tura: "Alleen God weet wat mijn toekomst brengt."

Op 12 december houdt Will Tura oftewel de keizer van het Vlaamse lied halt in de Hasseltse Ethias Arena. Daar geeft hij immers voor de eerste keer zijn groot jaarlijks concert. Als voorsmaakje zakte Will een poosje geleden af naar de grote anne-showcase. Daar vertoefde hij in het gezelschap van zijn nieuwe muzikale ontdekking. En ook dat was geen onbekende voor ons. Op zijn gloednieuw album Unforgettable/Onvergetelijk zingt hij immers het liedje ‘The More I see you’ met Kim Buttafuocco. In een ver verleden een steengoede finaliste in Idool 2007.

Kim, is het Unforgettable om met Will Tura op het podium te staan?
Kim:”(knikt instemmend ja). Zeg nu zelf: hij is op muzikaal vlak de allergrootste van Vlaanderen. Wanneer ik later kleinkinderen heb, kan ik dit verhaal nog altijd aan hen vertellen. Dit zijn kansen, die je in je leven moet koesteren. Ik ben enorm fier dat ik naast hem op het podium mag staan.
Will: “De mensen van Universal vertelde dat ze met een meisje bezig waren. Steve Willaert was in de wolken van haar stemgeluid. Maar hij laat altijd het laatste oordeel aan mij over. Ja, ik vond het wel eens de moeite om te beluisteren wat ze allemaal kon. Toen ik haar opname hoorde, sprak haar stemgeluid me aan. Het was een mooie kans om samen eens een duetje op mijn album te zingen.

Er zat geen verdoken Idool-fan in Will Tura.
Will: “Wanneer had ik moeten kijken naar Idool? Ik ben amper thuis ’s avonds. Misschien heb ik haar wel ooit een keertje gezien. Maar ze is me alleszins toen niet opgevallen."

Het project Unforgettable/Onvergetelijk lijkt een gerealiseerde droom te zijn.
Will: “Ik blijf niet graag ter plekke trappelen. Iedere zanger heeft zijn persoonlijkheid. En één van de belangrijkste aspect uit de mijne is dat ik mezelf enorm uitdaag om andere dingen te doen. In heel mijn carrière heb ik er naar gestreefd om continu zaken te veranderen. Ik heb zowel gospel als Moa Ven Toh gezongen. Grotere uitersten bestaan er niet. Een ook dit project is zo ontstaan. We hadden een demo opgenomen in de stijl van een romantische Nat King Cole. Toen de mensen van mijn platenfirma dit hoorden, stelden ze me voor om een album in deze stijl op te nemen. En daar zei ik zeker geen neen tegen. Ik ben al vanaf mijn twaalf jaar grote fan van dit repertoire. Als kleine Will was ik één en al Amerikaans minded. Liedjes van Duke Eddington, Ray Charles en Nat King Cole waren absoluut mijn favorieten. Ook in het Franse repertoire zaten er destijds dingen bij, die ik kon appreciëren. Gilbert Becaud bijvoorbeeld was een swinger pur sang. De manier waarop hij in het Frans zong, was echt fenomenaal. Het was met een beheersing tot in de kleinste details. 

Is dit de ultieme ode aan jouw jeugdidolen? 
Will: “Toch aan enkele. Zeker aan Nat King Cole. Wanneer ik zing: “Toen Nat King Cole van liefde zong", is het aan mijn gezicht te zien dat hij een plaatsje heeft in mijn hart. Hij is een schitterende zanger en een geweldig artiest. 

Kim, hoe lastig is het voor jou om in dit repertoire je ding te doen. Tenslotte komt dit niet uit jouw tijd.
Kim: “Ik zing nu maar één nummer met Will samen. Maar ik geloof echt wel dat mij stem tot dit repertoire leent. De stemmen van Will en mezelf blenden ook mooi samen. Het geheel komt echt wel van mezelf. Tijdens het zingen heb ik al wel fellere uithalen moeten doen. Maar dit repertoire moet echt wel fijn gezongen worden.” 
Will: “Kim zingt het op een hele goede manier. Zoiets kan je of kan je niet. Het is kortom onmogelijk om iets in deze stijl aan te leren.”

Met het boek en de nieuwe cd is er een heel najaar voor Will Tura aangebroken. 
Will: “De drukte was helemaal niet gepland. Noem het maar een samenloop van omstandigheden. Zo was mijn dochter Sandy al méér dan een jaar bezig aan haar boek. En van de ene dag op de andere was het klaar. Ja, het is nu druk. Na het concert in de Ethias Arena komt er een grote tour doorheen de culturele centra. En waarschijnlijk zal Kim daar ook haar opwachting maken. We hebben er al over gesproken. Dus het is zeker nog niet officieel. Maar ach, het zit er dik in (lacht).” 

Een passage langs de culturele centra doet me denken aan een Will Tura back to basics!
Will: “Niet echt .. Ik wil mezelf op een allround manier tonen. De bedoeling is dat ik mijn vroeger materiaal helemaal niet verloochen. De mensen verwachten nu eenmaal ‘Boven De Wolken’, ‘Hemelsblauw’ en ‘Eenzaam zonder jou’. Ik steek deze liedjes er altijd in. Natuurlijk vergeet ik het nieuwe materiaal niet. Maar deze zijn de alltime classics. 

En wat na deze tour …
Will: “Alleen God weet het … Muziek maken zal er zowiezo bij zijn. Dat is immers eigen aan mijn leven. Ik zou helemaal niet zonder kunnen." 

De laatse tickets voor de passage van Will in de Ethias Arena zijn te koop via: 
www.sherpa.be of op 070/34.50.50

Auteur: Bart Liekens - Foto: Jan Liekens

Commentaren

hallo Tilly een icoon in de vlaamse muziekwereld !!
en vooral, hij is de vlaamse taal trouw gebleven
fijn weekend
groetjes

Gepost door: Borriquito | 05-12-09

De commentaren zijn gesloten.