07-11-09

Zilveren jubileumeditie Night of the Proms 2009 glorieus glamoureus! [26-10-2009]Vrijdagavond 23 oktober vond de première plaatst van de 25ste editie van The Night Of The Proms 2009! En…. als je nog geen tickets hebt kunnen bemachtigen voor een van de kom

Zilveren jubileumeditie Night of the Proms 2009 glorieus glamoureus! [26-10-2009]
Zilveren jubileumeditie Night of the Proms 2009 glorieus glamoureus!Vrijdagavond 23 oktober vond de première plaatst van de 25ste editie van The Night Of The Proms 2009! En…. als je nog geen tickets hebt kunnen bemachtigen voor een van de komende voorstellingen, dan kunnen wij van Mediawatchers jullie dit evenement alleen maar zeer warm aanbevelen. De jubileumeditie die nog loopt tot 11 november in het Antwerpse Sportpaleis, is effenaf ‘glorieus’!

Kolkend Sportpaleis!
De Antwerpse muziekstempel waar alle groten der aarde al hebben geconcerteerd, zat afgelopen vrijdagavond afgeladen vol voor de zilveren jubileumeditie van ‘The Night Of The Proms’. En de organisatoren zullen het geweten hebben: hun huiswerk was af! De 25ste editie staat in alle opzichten in het teken van nog volwassener, nog meer vernieuwend en speels. Niet verwonderlijk dus dat het publiek met volle teugen genoot van dit frivole huwelijk tussen klassieke muziek en rock & pop. En ja….. na 24 jaar topspektakel mag de 25ste uitgave wel overgoten worden met een flinke kitch!

Beide Jannen (Vereecke en Van Esbroeck) zorgden weer voor een rits grote namen en ook voor artiesten die er een kwarteeuw geleden – bij het prille begin – ook al bij waren. Het fantastische ‘orkest van de twintigste eeuw’ zoals de vertaling van ‘Il Novecento’ luidt, onder de vakbekwame leiding van dirigent Robert Groslot, liet het publiek al meteen uit de bol gaan. Bij het horen van de eerste noten van ‘Hongaarse Dans n° 5’ stond de muziektempel al meteen in vuur en vlam en toen ook nog het schitterende koor ‘Fine Fleur’ (50 stemmen rijk) uitpakte en iedereen verraste met een vuuract, was het hek helemaal van de dam.

Toots Thielemans op zijn superbest!
‘Oude wijn wordt nog beter met de jaren’ zegt men soms in de volksmond, maar op muzikaal vlak was die vrijdagavond opmerkelijk van toepassing op onze 87-jarige muzikale wereldambassadeur Toots Thielemans!

Een kwarteeuw terug was de Brusselse Ket er ook bij de eerste editie ook al bij en nu mocht Toots als eerste vedette het jubileumfeest op gang trekken. En hij deed het met veel verve! Als opener koos hij voor ‘Bluesette’, gevolgd door een meer dan geapprecieerde filmmedley. Toen hij uitpakte met het onverwoestbare ‘Baantjer’-deuntje, kleurde de Antwerpse muziektempel meteen rood en blauw. Iedereen werd immers bij het binnenkomen een LED- lampje toegestopt.

De wiegende flikkerlichtjes waren tot in de nok van het Sportpaleis te bespeuren, niet verwonderlijk dus dat de ouwe – maar nog steeds niet versleten – Belgo/Amerikaan, terecht een eerste staande ovatie kreeg.

Verrassende Sharon Den Adel!
Een vast ingrediënt van The Night Of The Proms is de oh zo contrastrijke muzikale diversiteit. Afgelopen vrijdag werd dat nogmaals bevestigd en extra in de verf gezet door het solodebuut van Sharon Den Adel, de zangeres van ‘Within Temptation.’ De 35-jarige zangeres die op 1 juni 2009 is bevallen van een zoontje, luisterend naar de roepnaam ‘Aiden’, deed de Antwerpse concerttempel letterlijk en figuurlijk knallen!

Getooid in een prachtige’ gothic’-jurk bracht Sharon haar grootste hits, die af en toe extra in de verf werden gezet met vuurwerk. Haar puike stem bezorgde menige aanwezige kippenvel en moet zeker de nieuwe generatie ‘Proms’- gangers aanspreken. Van deze dame gaan we in de toekomst zeker nog horen!

Wereldprimeur!
Bovendien was Sharon Den Adel ook de perfecte gangmaker voor topact Roxette! Dat de vele fans van Roxette zaten te wachten op een wederoptreden van Roxette bewees de internationale belangstelling. Zo waren er fans uit heel Europa naar het Sportpaleis afgezakt om dit moment mee te maken.

7 Jaar zijn ze op hun muzikale honger blijven zitten. En met de comeback van ‘Roxette’- zangeres Marie kregen beide Jannen meteen een wereldprimeur in de schoot geworpen.
Marie (fel getekend door haar zware ziekte) en Per pakten uit met een openingsnummer in het Zweeds, waarna ze het tien jaar oude wondermooie ‘Wish I Could Fly’ op het publiek loslieten. Opvallend bij haar optreden was het feit dat zij moeiteloos het publiek dirigeerde en liet meezingen. Precies een heel groot koor dat al jarenlang optrekt met de sympathieke zangeres en haar soulmate Per. Een generatie die rimpelloos alle songs uit het hoofd meebrult en mee schreeuwt.

OMD brengt jaren 80 tot leven!
Met de knotsgekke Liverpoolse ‘synthpop’-groep OMD (Orchestral Manoeuvres in the Dark) kregen vele dertig- en veertigers een flink pak muzikaal jeugdsentiment voor de voeten geschoven. Plots werden de jaren ’80 opnieuw tot leven gewekt, zij het qua stemvolume een pak minder dan in de gouden topjaren. In den beginne klonk het zelfs vals, maar geen kat die zich daaraan ergerde.

Andy en Paul lieten met hun hits het Sportpaleis kolken en toen ze met hun grote hit ‘Enola Gay’ – een nummer over de bommenwerper ‘Enola Gay’ die op 6 augustus 1945 de atoombom op Hiroshima wierp – uitpakten, lieten sommigen zelfs hun danskunsten de vrije loop.

Meezingmoment!
Tijdens de pauze vloeide de Champagne en de Cava rijkelijk want dat hoort zo op een première en dat maalt ook de tongen los. Jeugdsentiment en stoere verhalen al dan niet wat opgeschroefd, was wat tal van journalisten te horen kregen. En ook dat hoort bij een zilveren jubileumfeest!

Eens de dorst gelest was het opnieuw tijd voor een serieuze portie muziek. Veertien acts stonden nog op het menu en ook nu weer was het tweede deel gekruid met tal van verrassingen.
Ceremoniemeester Carl Huybrechts – ook al sinds jaar en dag een vertrouwd gezicht – zorgde net als in het verleden voor de humoristische noot tussenin. Hij zorgde dat de sfeer op het kookpunt behouden bleef en wist voor een zoveelste kippenvelmoment te zorgen, toen hij het publiek voorstelde om even met z’n allen de stembanden te smeren. Tijd voor massazang op de tonen van hoe kan het anders….. de grootste Vlaamse evergreen allertijden: ‘Zie ik de lichtjes van de Schelde’ van de jodelende fluiter Bobbejaan Schoepen.

Stunt!

Ook de rest van de avond was een aaneenschakeling van hoogtepunten. Een grootse Toots Thielemans – die al jaren bewijst tot de absolute wereldtop te behoren – onderstreepte dit in het tweede deel nogmaals door het publiek te verwennen met een ‘Best of’ van klassiekers waaronder het wondermooie ‘Wonderful World’.

De geestelijke vaders van de Proms: Jan Van Esbroeck en Jan Vereecke, wilden het publiek een originele stunt serveren en ook die stunt werd tot een goed einde gebracht.
John Miles en Toots Thielemans, twee artiesten die er op de allereerste editie in 1985 al bij waren, zorgden onder hun beiden voor het ‘le moment suprême’ – voor mij en tal van andere muziekfans althans – van de avond. Een zoveelste kippenvelmoment om te koesteren tot het einde van je levensdagen. Samen vertolkten ze heel sublieme ne emotioneel het nummer "If I could"! Het nummer van Ray Charles dat gaat over een ouder die zijn onmacht uitschreeuwt om van de wereld waarin zijn kind leeft een betere plaats te maken, werd nog pakkender door de foto’s van kinderen van ‘Night of the Proms’- bezoekers die in het decor verwerkt werden. Een staande minutenlange ovatie vol handengeklap en voetengestamp was het antwoord van een zeer dankbaar publiek.

De avond werd nog gekruid met een betoverende ‘Bolero’ door het 55-koppig orkest Il Novecento en de schitterende sets van Roxette die het publiek trakteerde op hits als ‘The Look’, ‘Joyride’ en het onvergetelijke ‘Listen tot Your Heart’.
Deze zilveren jubileumeditie werd besloten – hoe kon het anders – met het onvermijdelijke ‘Music Was My First Love’ van John Miles en het aangrijpende ‘Land of Hope and Glory!

‘Katona’-brothers
Oh ja…… ik heb het helemaal nog niet gehad over de ‘Katona’- brothers. En ik zou als journalist in mijn plicht te kort schieten als ik aan Peter en Zoltan Kantona niet de nodige aandacht zou besteden.

De ‘Katona’- brothers zijn nog vrij onbekend, maar hebben talent zat en zijn echt nice met hun gitaren. Hun briljant gitaarspel waarbij hun vingers aalvlug over de snaren glijden en hun verrassende dynamiek, onderstrepen hun verbazingwekkende virtuositeit. Zeker in samenspel met Il Novecento lieten ze menig aanwezige huiveren van hun frivool muzikaal samenspel. De bekende liedjes van oa. Nirvana en Michael Jackson waren gewoon top!
Nee, Peter en Zoltan Kantona, hebben niet alleen mij met hun duizelingwekkend virtuoze techniek overtuigd, maar volgens mij het voltallig Antwerpse Sportpaleis. Het zijn twee zielen en lichamen die elkaar op een telepathische manier begrijpen, zodat hun muziek ieder moment als een zeepbel uiteenspat en plotseling explodeert om vervolgens te verdampen in het muzikale oneindige.

Tickets:
De 25ste Night Of The Proms is werkelijk een evenement om duimen en vingers van af te likken! De voorstellingen lopen nog tot 11 november in het Antwerpse Sportpaleis. Voor enkele dat zijn er nog tickets beschikbaar. Tickets zijn te reserveren op het nummer 070/345.345 en meer informatie vind je op www.notp.com .
Auteur: Eric Vanhooren - Foto: Chris Depestel

De commentaren zijn gesloten.