24-06-09

Marktrock anno 2009, helemaal gratis en puur Belgisch: het volledige overzicht! [10-06-2009]Voor de 27ste editie van Marktrock keert het oudste stadsfestival van ons land terug naar z’n roots. De Leuvense binnenstad zal opnieuw Marktrocken tijdens het wee

Marktrock anno 2009, helemaal gratis en puur Belgisch: het volledige overzicht! [10-06-2009]
Marktrock anno 2009, helemaal gratis en puur Belgisch: het volledige overzicht!Voor de 27ste editie van Marktrock keert het oudste stadsfestival van ons land terug naar z’n roots. De Leuvense binnenstad zal opnieuw Marktrocken tijdens het weekend van 14 en 15 augustus. Het zwaartepunt van het festival ligt sinds de vorige editie opnieuw op de Oude Markt en dat blijft zo. Nieuw is dat die Oude Markt nu ook opnieuw helemaal gratis is. Bovendien krijgt Marktrock een affiche die 100 % van Belgische makelij is.

Het is al sinds de editie van 2008 duidelijk dat organisator The Entertainment Group, in samenwerking met de vzw Leuvenement, met Marktrock terug wil naar de oorspronkelijke succesformule. Die inhoudelijke lijn van 2008 wordt nu doorgetrokken. Zo is voor het eerst sinds lang Marktrock weer helemaal gratis. Ook de Oude Markt.
Het meest legendarische stadsfestival van het land zit ook weer op zijn eigen traditionele weekend van 14 en 15 augustus 2009, wat een opluchting is voor vele Leuvenaars, en waardoor vele vakantie-agenda opnieuw in de juiste plooi vallen.

Leuven zal ook meer dan ooit twee dagen genieten van een jonge, gedurfde affiche. Een affiche die helemaal Belgisch zal inkleuren. Half augustus geven groepen als A Brand, Selah Sue, Belgian Asociality, Drive Like Maria, Freaky Age, Yevgueni, good-old Bart Peeters, La Fille d’O, Hermanos Inglesos, The Kids, The Galacticos allemaal het beste van zichzelf op de Oude Markt.

Maar, het feest beperkt zich uiteraard niet tot de Oude Markt want in de binnenstad
bruist opnieuw een heus festivaldorp. Alvast één tip van de sluier opgelicht: op de Grote Markt bouwen we een heus Stella Marktrock Terras, waar je als festivalganger tegen een fantastisch decor een frisse pint kan drinken. Roerganger van deze Grote Markt wordt King DJ, die als resident DJ van dit terras zijn grooves over de Grote Markt zal laten rollen.

Dankzij de samenwerking met de Stad Leuven en KULeuven heeft Marktrock 2009 organisator TEG de intentie kunnen uitspreken om Marktrock 2009 helemaal gratis te maken. En dat is nu ook realiteit, uiteraard ook dankzij sponsors en hoofdsponsors Stella Artois, bank en verzekeraar ING, Coca-Cola en telecompartner BASE.

Meer informatie over Marktrock kan je vinden op www.marktrock.be en www.netlog.com/Marktrock 


De Oude Markt affiche

Het muzikale zwaartepunt van Marktrock ligt zoals elk jaar op de Leuvense Oude Markt. Daar vind je niet alleen de langste toog van Europa, het plein is ook één van de meest fantastische locaties ter wereld waar je als artiest wil opgetreden hebben. Voor het eerst sinds lang zal de toegang tot de Oude Markt helemaal gratis zijn.

Op vlak van programmatie zijn er bij deze editie ook keuzes gemaakt. Marktrock 2009 krijgt een duidelijke identiteit: jonger, gedurfder dan ooit en alleen voorzien van te ontdekken of succesvol talent van eigen bodem.

Hieronder een overzicht van twee dagen Rock & Roll made in Belgium! 


VRIJDAG 14 AUGUSTUS

The Sedan Vault
Net als bij de editie van 2008 krijgt een Leuvense band de eer om Marktrock af te trappen: The Sedan Vault. Sinds de release van hun debuut-cd ‘Mardi Gras’ heeft deze band hoge ogen gegooid, tot in het buitenland. Opvolger ‘Vanguard’ van deze experimentele rockband doet het ook al bijzonder goed. Naast een Zamu-Award nominatie, vier weken Arriba!-lijst en een nummer 1 in de Puur Belgisch lijst van Jim-TV, is The Sedan Vault vooral bekend van hun energieke live shows.
De groep speelde bij ons de voorbije jaren al op Pukkelpop en Dour, in de Ancienne Belgique en de Vooruit. Buiten onze grenzen kennen ze The Sedan Vault ook al in Frankrijk, Zwitserland en Luxemburg. Maar deze zomer staan ze dus op Marktrock en we durven wedden dat de groep niet zal ontgoochelen.

Belgian Asociality
Pure nostalgie die nog niets aan kracht heeft moeten inboeten, zo zou je Belgian Asociality best kunnen omschrijven. De Vlaamse punkband ontstond op de kop twee decennia geleden en wist met teksten in het verkavelingsvlaams, bol van de humor en met krachtige gitarensongs een reputatie op te bouwen die tot op vandaag stevig overeind staat. ‘Bompa Punk’, ‘Boerderie’, en hun ultieme klassieker ‘Morregen’ staan alvast op de setlist. Verder zal Belgian Asociality ook werk spelen uit de nieuwe cd ‘KaBAal’ die sinds enkele weken, naar aanleiding van hun 20 jarig bestaan, is uitgebracht. Deze jong-van-geest-band zorgt ongetwijfeld al op een vroeg uur voor het nodige vuurwerk. Niet te missen!

Freaky Age
Deze jonge Indie-poprockband uit Ternat kan nu al rekenen op een heel grote aanhang. Dat kan geen wonder zijn want op hun veertiende stonden ze al in de Humo’s Rock Rally finale. Twee jaar geleden was het succes van de single ‘Time Is Over’ in de Stubru Afrekening, het grote begin voor de groep.
Sindsdien zijn ze alleen maar blijven bevestigen. Niet in het minst met ‘Where do we go now’, 4 weken op 1 in de Afrekening, en met hun album ‘Every Morning Breaks Out’. Vorig jaar speelde Freaky Age de Vismarkt plat. Deze zomer zijn ze klaar voor het grote werk op de Oude Markt. En dat komt helemaal goed, want live staan ze er steviger dan ooit!

The Kids
Eén van de, zoniet dé grondleggers van de punk! Onder leiding van frontman Ludo Mariman speelden The Kids zich de afgelopen decennia een absolute cultstatus bij elkaar. Met de hit “There Will Be No Next Time”, dé klassieker van The Kids, hebben ze zichzelf ook in de sterren geschreven. The Kids stonden al eens op Marktrock en veel Leuvenaars zullen dan ook blij zijn met deze nieuwe passage langs de Oude Markt. De jeugdige festivalgangers krijgen met The Kids op 14 augustus een portie Belgische rockgeschiedenis voorgeschoteld. De trouwe fans, met al wat meer jaren op de teller, zullen zich opnieuw even jong (-er) kunnen voelen.

A Brand
A Brand is de absolute headliner van de eerste festivaldag! Als live band met strakke en stomende live sets is A Brand uitgegroeid tot één van de publiekstrekkers in Vlaanderen. De connectie die ze bij elk concert opbouwen met hun publiek is onnavolgbaar. Met z’n vijven op één rij staan ze vooraan op het podium, in een gestyleerd kostuum en soms voorzien van choreografietjes. Hun live act en reputatie is niet meer kapot te krijgen. Maar er is ook meer dan dat, want het album ’45 RPM’, met klassiekers als ‘Hammerhead’ en ‘Beauty Booty Killerqueen’, was meer dan gewoon een voltreffer. Met het recent uitgebrachte album ‘Judas’ staat A Brand nog steviger op de belgische Rock-kaart. Mis dit niet, want de combinatie A Brand – Oude Markt – Leuven levert misschien wel één van dé concerten van de zomer van 2009 op!

Hermanos Inglesos
Wanneer de laatste gitaarrif van A Brand uitgestorven is, krijgt de Oude Markt een onvervalst feestje over zich heen van de broertjes Engels,beter gekend als Hermanos Inglesos. Hun repertoire is rechtlijnig en breed tegelijk en gaat van Daft Punk, over Laurent Garnier, naar Wesbam, Plastikman en nog veel meer van dit lekkers. Hermanos Inglesos kennen we misschien wel vooral van de succesvolle Culture Club Compilaties, maar deze zomer zal het duo opnieuw hun festivaleputatie eer aandoen. Opnieuw, want deze twee heren speelden ooit de Vismarkt helemaal in de vernieling. Het dansfeest dat ze op 14 augustus op gang trappen, zal nog lang na sluitingstijd blijven nazinderen. 


ZATERDAG 15 AUGUSTUS

The Galacticos
De tweede festivaldag begint met zeer jong talent: The Galacticos. Deze 4 Limburgse vrolijkerds delen de passie voor catchy melodieën en energieke gitaarrifs. Hun songs zijn besmettelijker dan klierkoorts en met teksten waarin ruimteschepen, inca’s en éénogige slangen over elkaar heen buitelen, pakken ze in no time elke concertganger in. The Galacticos worden nu al gebombardeerd tot het beste wat Limburg te bieden heeft. Een must-see voor deze zomer. ‘Humble Crumble’, met gelijknamige hitsingle, is niet voor niets één van de meest gesmaakte debuutalbums van dit jaar. Excellente popsong, leuke orgeltjes en catchy Weezer klanken. Kortom, dolle pret. Kan je een festivaldag beter beginnen?

Drive Like Maria
Nog niet helemaal wereldberoemd in ons landje, maar dan wel met een grote NOG NIET. Drive Like Maria zou wel eens voor dé doorslaggevende zomer van hun verdere bestaan kunnen staan. Onwaarschijnlijk energieke en waar mogelijk altijd hoogstaande live optredens zijn hun handelsmerk. Deze band, opgebouwd rond drummer/zanger Bjorn Awouters, won boven de Moerdijk de finale van ‘Global Battle Of The Bands’, na amper drie weken samen spelen. Dat ze muzikaal elkaar hebben gevonden, mag duidelijk zijn. Met “Elmwood” hebben ze ondertussen ook een dijk van plaat in de winkel gedropt. Met dit album in de rugzak tourden ze al twee keer door de States, en nu is de verovering van onze Lage landen aan de beurt! Kom en laat je overtuigen door deze band. Niet in het minst door Nitzan Hoffman, één brok aantrekkelijk talent op lead guitar. Want ze zal op 1, 2, 3 de frontstage en bij uitbreiding de volledige Oude Markt inpakken.

Selah Sue
Overladen met complimenten en nu al omschreven als dé muzikale ontdekking van de laatste jaren, dat is Selah Sue. Op haar 15de speelde ze akoestische gitaar als de beste. Twee jaar later trad ze als jonge vrouwelijke artieste op tijdens de opensongcontest Open Mic-avond in Het Depot in Leuven. Milow viel van z’n stoel en vroeg Selah Sue mee op tour als z’n voorprogramma. Ondertussen deden Novastar en Jamie Lidell hetzelfde. Vorig jaar stond Selah Sue op de affiche van Marktrock en opende ze met evenveel gemak als succes het podium op de Vismarkt. De EP ‘Black Part Love’ (met gelijkaardige radiohit) is door binnen- en buitenland op gejuich onthaald en doet de honger naar het debuutalbum toenemen. Maar ze stapt op 15 augutus eerst resoluut het podium van de Oude Markt op, voor een thuismatch als geen andere. Selah Sue wordt één van dé hoogtepunten van Martrock 2009.

Yevgueni
De heren van Yevgueni hebben iets met Leuven, meer nog, de groep Yevgueni is ontstaan op een Interfacultair Songfestival. De rest is geschiedenis: Yevgueni won die wedstrijd, won de Nekka-wedstrijd in 2002 en won de eerste editie van Zo is er maar één. Sindsdien brachten ze al drie albums uit, en Yevgueni is zowat de meest succesvolle Nederlandstalige muziekgroep die kleinkunst en popmuziek perfect doet samensmelten. Geen wonder dat ze gevraagd werden als centrale gast van de editie Nekka 2009. Na ‘Kannibaal’, het eerste album, en opvolger ”Aan de Arbeid”, was het derde album ‘We zijn hier nu toch’ zelfs goed voor een nummer 1-notering in de album charts. En dat met Kings of Leon en U2 als concurrenten. Je moet het maar doen. Hun fans zijn ondertussen zéér talrijk en trouwer dan een Leuvenaar aan zijn Stella. Yevgueni speelde eerder dit jaar het Depot in Leuven al vol, en wil dat nu ook met de Oude Markt doen!

Bart Peeters
Headliner op deze tweede festivaldag is good old Bart Peeters. 2009 wordt de grote terugkeer van Bart Peeters naar Marktrock. Want in de zomer van 1992 speelden Bart en zijn Radio’s zich al de Leuvense geschiedenis in. Deze zomer wil Bart Peeters dat kunstje nog eens overdoen. Solo weliswaar, maar opnieuw omringd door een ijzersterke liveband.
Na het muzikale succesverhaal bij The Radio’s en The Clement Perens Explosition zal Peeters Leuven opnieuw veroveren met werk uit zijn drie Nederlandstalige albums.
‘Het plaatje van Bart Peeters’ was meteen goed voor ‘goud’ & ‘platina’. Album twee, ‘Slimmer dan de zanger’, bevestigde het succes van album één. En nu is Bart alweer op tournee met ‘De hemel in het klad’, album drie. De eeuwig jonge rasperformer uit Boechout, of was het nu toch Hove, kijkt enorm uit naar 15 augustus. En wie Bart een beetje kent, weet nu al dat het een spraakmakende doortocht zal zijn.

La Fille d’O
Na Bart Peeters een podium op moeten, het is niet noodzakelijk een cadeau, maar wel een uitdaging die Murielle Scherre wil aangaan. Deze Gentse schone heeft naam en faam verworven met haar sexy en al eens wat stoute lingerie onder het merk “La fille d’O”.
En nu is Murielle ook de perfecte muzikale verleidster, want onder diezelfde naam draait ze ondertussen ook sexy platen aan elkaar. Trendy beats en sterke grooves gecombineerd met een zeer aanstekelijke flair, dat is wat Murielle op Marktrock zal loslaten als afsluiter van Marktrock 2009. Het plaatje is helemaal rond! 


PRESENTATIE: Siska Schoeters
Twee dagen zal de bevallige StuBru-presentatrice Siska Schoeters het aankondigingswoord nemen, tijdens de 27ste editie van Marktrock Leuven. Siska Schoeters ging na haar opleiding radio aan het Rits in Brussel op woensdagnamiddag De Afrekening presenteren op de jongerenzender Studio Brussel. Twee jaar geleden ruilde ze De Afrekening in voor het avondblok van Tomas De Soete. Ondertussen heeft ze dat radioblok totaal overgenomen, en zit Siska, samen met Sam De Bruyn, de avondspitsen vrolijk op te leuken.
De Leuvense lucht is Siska Schoeters bovendien niet geheel onbekend. Twee jaar geleden verbleef ze nog een week, opgesloten, in het Glazen Huis op het Leuvense Martelarenplein. Midden augustus is ze terug in Leuven als gastvrouw van de Oude Markt.
En daar zijn wij heel blij mee. 


Rond de Oude Markt

Het zwaartepunt van Marktrock 2009 ligt op de Oude Markt, maar ook de Leuvense binnenstad zal bruisen. Een eerste tip van de sluier opgelicht...

Stella Marktrock Terras
Marktrock 2009 is wat blij dat de Grote Markt opnieuw deel kan uitmaken van het festivalcircuit. Met zicht op het historische stadhuis en tegen de flanken van de Gotische Sint-Michielskerk bouwen we het Stella Marktrock Terras op. Daar zal je kunnen genieten van een frisse Stella in de mooiste setting van de stad, en dat op de ritmes van King DJ. Dat is het nieuwe alter-ego van Kristof Michiels, in een voirg leven bekend als DJ 4T4, en de man die mee aan de wieg stond van’T Hof van Commerce. King DJ is twee dagen lang de resident DJ van de Grote Markt.

Meer concrete info over de invulling van andere pleinen volgt later.


De organisatie
Met de editie van Marktrock 2008 maakte The Entertainment Group kennis met Leuven en omgekeerd. Een jaar later zijn de banden alleen maar strakker aangehaald.

The Entertainment Group
De productionele motor achter Marktrock 2009 is The Entertainment Group, een cross-mediaal productiehuis, dat zich de afgelopen jaren heeft gestort op het produceren van televisieprogramma’s, het vertegenwoordigen van artiesten en het organiseren van grootschalige evenementen. The Entertainment Group België staat ondertussen ook op eigen benen. Het bedrijf en haar activiteiten werden onlangs overgenomen door de huidige directeur Henk Vermeulen.

VZW Leuvenement
The Entertainment Group kan ook in 2009 rekenen op een soepele samenwerking met de vzw Leuvenement. Met vereende krachten zal Marktrock in goede banen worden geleid.

Het Leuvense stadsbestuur
Marktrock is een stadsfestival, dat zonder de financiële en logistieke hulp van het stadsbestuur en alle stedelijke diensten, nooit zou bestaan. Zowel burgemeester Louis Tobback als schepen Dirk Vansina en bij uitbreiding het volledige schepencollege, bieden onophoudelijke steun aan de organisatie en algemene coördinatie van Marktrock 2009. Alle Leuvense stadsdiensten doen daarbij hun duit in het zakje: brandweer, politie en technische diensten maken samen deze jaarlijkse Leuvense Rock & Roll - hoogmis mogelijk.


De Leuvense vrijwilligers
Marktrock is één brok muziek en feest, maar wie bouwt er uiteindelijk alle stands op? Wie zorgt er voor dat elke bezoeker zijn weg vindt in de stad? Wie houdt de pleinen veilig? Kortom wie zet alle plannen en ideeën om in realiteit? Het is een legertje van 100-den enthousiaste vrijwilligers uit Leuven en omstreken, onder de leiding van Frank Delang en Ben Torrekens. Vaak met tientallen jaren ervaring, zijn deze mensen het gezicht én het kloppende hart van Marktrock. Zonder hen geen festival, maar dankzij hen wordt het één groot feest.
Auteur: Tim Schamp

09:31 Gepost door Tilly in Muziek | Permalink | Commentaren (2) | Tags: yevgueni, la fille d o, the kids, belgian asociality, freaky age, hermanos inglesos, selah sue, marktrock anno 2009, helemaal gratis en puur belgisch het volledige overzicht 10-0, het is al sinds de editie van 2008 duidelijk dat organisator the, in samenwerking met de vzw leuvenement, met marktrock terug wil naar de oorspronkelijke succesformule d, leuven zal ook meer dan ooit twee dagen genieten van een jonge, gedurfde affiche een affiche die helemaal belgisch zal inkleure, drive like maria, good-old bart peeters, the galacticos allemaal het beste van zichzelf op de oude markt, maar, het feest beperkt zich uiteraard niet tot de oude markt want in , dankzij de samenwerking met de stad leuven en kuleuven heeft mar, uiteraard ook dankzij sponsors en hoofdsponsors stella artois, bank en verzekeraar ing, coca-cola en telecompartner base, meer informatie over marktrock kan je vinden op www marktrock be, het muzikale zwaartepunt van marktrock ligt zoals elk jaar op de, het plein is ook een van de meest fantastische locaties ter were, net als bij de editie van 2008 krijgt een leuvense band de eer o, tot in het buitenland opvolger vanguard van deze experimentel, vier weken arriba -lijst en een nummer 1 in de puur belgisch lij, is the sedan vault vooral bekend van hun energieke live shows, pure nostalgie die nog niets aan kracht heeft moeten inboeten, zo zou je belgian asociality best kunnen omschrijven de vlaamse, bol van de humor en met krachtige gitarensongs een reputatie op , boerderie, en hun ultieme klassieker morregen staan alvast op de setlist , naar aanleiding van hun 20 jarig bestaan, is uitgebracht deze jong-van-geest-band zorgt ongetwijfeld al o, deze jonge indie-poprockband uit ternat kan nu al rekenen op een, het grote begin voor de groep, een van de, zoniet de grondleggers van de punk onder leiding van frontman l, de klassieker van the kids, hebben ze zichzelf ook in de sterren geschreven the kids stonde, met al wat meer jaren op de teller, zullen zich opnieuw even jong -er kunnen voelen, a brand is de absolute headliner van de eerste festivaldag als , in een gestyleerd kostuum en soms voorzien van choreografietjes , want het album 45 rpm, met klassiekers als hammerhead en beauty booty killerqueen, was meer dan gewoon een voltreffer met het recent uitgebrachte |  Facebook |

Commentaren

Tilly, Het meest legendarische stadsfestival van het land zit ook weer op zijn eigen traditionele weekend van 14 en 15 augustus 2009, wat een opluchting is voor vele Leuvenaars, en waardoor vele vakantie-agenda opnieuw in de juiste plooi vallen.

Groetjes.

Gepost door: Swiepke, | 24-06-09

hallo Tilly 't was toch mislukt zeker om je mooi getalleke te vangen (1234567), jammer :-)
het wordt druk op marktrock
fijne dag nog verder
groetjes

Gepost door: Borriquito | 24-06-09

De commentaren zijn gesloten.