27-05-09

Brussel en het stripverhaal: "Een liefde die nooit overgaat!" [21-05-2009]Op initiatief van Brussels minister van Mobiliteit en Openbare werken Pascal Smet en in samenwerking met de VRT, heeft Brussel er een nieuwe stripmuur bij. Aan de ingang van het ‘Am

Brussel en het stripverhaal: "Een liefde die nooit overgaat!" [21-05-2009]
Brussel en het stripverhaal: "Een liefde die nooit overgaat!"Op initiatief van Brussels minister van Mobiliteit en Openbare werken Pascal Smet en in samenwerking met de VRT, heeft Brussel er een nieuwe stripmuur bij. Aan de ingang van het ‘Amerikaans Theater’ in Laken heeft tekenaar Merho, een grote stripmuur getekend van zijn creatie, de populaire held Kiekeboe! Het is een knipoog naar het nabijgelegen ‘Atomium’ en ‘Expo 58’!
Met de ‘Kiekeboe’-stripmuur krijgt het ‘Amerikaans Theater’, de thuisbasis van Radio 2 Vlaams-Brabant, meer kleur en uitstraling. De plek is niet toevallig gekozen, want Merho, geboren als Rob Merhottein in Antwerpen, was tien tijdens Expo van ‘58. 

Tien extra stripmuurschilderingen!
Maar Brussel heeft nog veel meer te bieden in dat opzicht. Want in 2009, worden er maar liefst tien stripmuurschilderingen toegevoegd aan de route die er tot op heden al 37 telt! Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, twijfelt er geen seconde aan dat nationale- en internationale bezoekers die dol zijn op strips en op fresco’s, zullen komen kijken naar de aanbreng van deze monumentale artistieke realisaties. 

De striproute dateert uit 1991 en was oorspronkelijk bedoeld om op een originele manier, een oplossing te bieden voor beschadigde en slecht onderhouden muren. Het idee om dat te doen met een eerbetoon aan striptekenaars, paste uitstekend in de Brusselse context. België als ‘bakermat’ van het stripverhaal, onmiddellijke herkenning door het publiek, de ontdekking door toeristen van bepaalde locaties buiten het centrum, het dynamisme, de diversiteit, enzovoort. Op een ritme van twee tot drie fresco’s per jaar, bouwde de hoofdstad van Europa een heuse striproute uit die een referentie blijft, om de diversiteit en het aantal (37) muren van 35 tekenaars. Dat was een wereldprimeur, die andere steden, ondertussen al overgenomen hebben. 

Striproute!
Brussel heeft een lange traditie van muurschilderingen. En in het stripjaar 2009 zal de Stad Brussel haar striproute met twee tot drie fresco’s uitbreiden. Eén van die fresco’s wordt gewijd aan ‘Rabaté’ voor het album «Les petits ruisseaux» = ‘Een tweede jeugd’. Dit won de laatste prijs van de Stad Brussel die elk jaar wordt uitgereikt aan een auteur en een origineel werk, dat nieuwe perspectieven opent voor het stripverhaal (grafisch, scenario, verhaaltechniek). Zo worden tekenaars van buiten onze grenzen uitgenodigd om de muren van de hoofdstad, en meteen de stad zelf, te verfraaien. 

“De Stad Brussel startte met de aanbreng van stripschilderingen in 1993. Deze fresco’s vormen ondertussen een heus parcours door de stad, dat toeristen erg kunnen smaken. De hele route gaat langs 31 muren in de vijfhoek, en vier muren in Laken, voor een mooie wandeling op ontdekking van Brussel buiten de platgetreden paden”, verduidelijkt schepen van toerisme Philippe Close.
“Het parcours is nu een integrerend deel van het Brusselse erfgoed. En die troef willen wij in het stripjaar natuurlijk extra uitspelen, zodat iedereen het kent en erkent. Het komt nu zeker in de top van de favoriete toeristische bezienswaardigheden in onze hoofdstad, die ook de hoofdstad van het stripverhaal is. Naast de fresco’s hebben bepaalde straten van de hoofdstad ook een tweede, fictieve, naam als knipoog naar het Belgische stripverhaal. Deze “stripstraten” vormen een tweede striproute door de stad, als leidraad van een leuk tochtje”, aldus Philippe Close. 

Er is een hele wandelroute die de vele striptekeningen verbindt, langs muren in de Vijfhoek en enkele in Laken. Een fraaie ontdekking die een wandeling door Brussel nog meer kleur geeft.
Voor wie de stripfresco’s wil gaan bewonderen, geven we hierna de diverse plaatsen waar ze te vinden zijn. En we beginnen in de hal van het Zuidstation, waar zich de muur van Hergé met een fresco uit ‘Kuifje in Amerika’ bevindt. Een eindje verder in de Zuidlaan, vind je de muur Geluck met ‘De Kat.’ De muur Geerts vind je in de Pierremansstraat waar je ‘Jojo’ kunt bewonderen. Vervolgens gaan we op zoek naar de Blaesstraat 200, waar we op de muur Mitacq, een tekening vinden van ‘De beverpatrouille’. Op de muur Roba in de Vossenstraat, staat een fresco van ‘Bollie en Billie’. In de Kapucijnenstraat zien we het personage ‘Govert Suurbier’, een tekening van Verron en Yann; maar ‘Blondie en Blinkie’ van de hand van ‘Jijé’. 

In de Hoogstraat ontmoeten we ‘Kwik en Flupke’ van grootmeester Hergé. In de Minimenstraat 96 vinden we de tekening ‘Oh! Lieve hemel’ terug van de hand van Stuff en Janry. In de Maagdenstraat wacht ‘Isabel en Calendula’ ons op. Deze tekening is van stripauteur Will. Van de Maagdenstraat trekken we naar de Bogaardenstraat, waar we ‘Johan’ van Dupuy & Berberian, in al zijn pracht en praal kunnen bewonderen. ‘Roze Bottel’ van auteur Dany komen we op onze wandeling tegen wanneer we de Lievevrouwbroersstraat doorkruisen. 

Waar die andere Belgische beroemdheid staat: ‘Manneken Pis’, in de Stoofstraat, vinden we opnieuw stripfiguur ‘Kuifje’ tegen van Hergé. ‘Rik Ringers’ van Tibet & Duchâteau, vinden we in de Bijstandsstraat en op de Kolenmarkt vinden we drie tekeningen. Met name: het personage ‘Victor Sackville’ van Carin, ‘De Doorgang’ van Schuiten en ‘Ragebol’ van Frank Pé terug. ‘Nero’ van Marc Sleen valt te bewonderen op het Sint – Goriksplein en in de Washuisstraat, staat: ‘Asterix & Obelix’ van Goscinny en Uderzo ons op te wachten; waar we ook ‘Lucky Luke’ van Morris op het lijf lopen.
In de Fabriekstraat zien we het personage ‘Cori de Scheepsjongen’ en ‘De dromen van Nick’ van respectievelijk Bob De Moor en Herman kunnen aanschouwen. In de Kruitmolenstraat en in de Kartuizerstraat, houden: ‘Caroline Baldwin’ en ‘De Aartsengel’ van Taymans & Wesel en van Yslaire ons in de gaten; terwijl ‘Blake & Mortimer’ van Jacobs te zien is in de Hopstraat. Dupa mocht zijn kunstenaarsvingers botvieren in de Vlaamsesteenweg, waar ‘Dommel’ tot leven werd gewekt. In de Oppemstraat staat: ‘Billy the Cat’ van Colman & Desberg en de Lakensestraat, wordt bewaakt door ‘Suske en Wiske van Willy Vandersteen. 

Tot slot wordt Brussel nog gekruid met ‘De Koe’ van Johan De Moor, die op de muur van hotel Sleepwell staat afgebeeld in de Dambordstraat 23; ‘Guust Flater’ van Franquin vinden we terug in Schildknaapstraat, maar hij heeft ook een standbeeld dat te bewonderen valt in de Pachecolaan. Op de Treurenberg staat: ‘De Schorpioen’ van Marini en de tocht in Brussel centrum eindigt in de Cellebroersstraat met de figuur van ‘De Jonghe Albert’ van auteur Chaland. 

Laken
Om de laatste vijf fresco’s te kunnen bewonderen, dienen we ons wel enkele kilometers te verplaatsen. Hetzij met de auto, hetzij met de bus, want ze vallen te bezichtigen in Laken waar onze vorsten vertoeven. De korte trip begint in de Koninginnelaan, waar we aan huis 325, ‘Tinny’ terugvinden van auteur Marlier. ‘Le roi des mouches’ van Mezzo kunnen we bezichtigen inde Hubert Stiernstraat, terwijl ‘Lincoln’ van striptekenaar Jouvray, ons gade slaat in de Paleizenstraat. Het personage ‘Titeuf’ van Zep, kunnen we bewonderen in de Emile Bockstaellaan en de striproute eindigt met ‘De Kleine Robbe’ van Tome en Janry in de Eeuwfeestlaan (Bruparckplein).
De striproute is uniek en kleurt Brussel. Een echte aanrader voor elke stripfanaat. Want niets is mooier dan een dagje Brusselen en je hartje ophalen en wegdrommen tussen al die mooie stripfiguren!
Auteur: Eric Vanhooren

Commentaren

tilly...goede morgen daar zitten echte kunstenaars tussen hé ! Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 27-05-09

TILLY GOEDE MORGEN
MOOI INITIATIEF
FLEURT BRUSSEL
EEN BEETJE OP
GROETJES
MICKEY

Gepost door: mickey | 27-05-09

Tilly Voor jou wens ik je ook een heel mooie dag toe, hier is het maar bewolkt en geen zon te bespeuren het is eerder frisjes.
Groetjes

Gepost door: Jeske | 27-05-09

Tilly, Sluit me bij Pepino aan,daar zitten knappe kunstenaars tussen.
Nog een heel fijne woensdag gewenst.

Groetjes.

Gepost door: Swiepke, | 27-05-09

hallo Tilly lees ik ook wel eens de strips van Kiekeboe :-)
we hebben hier in Lokeren ook onze eigen stripronde, die van Urbanus !
fijne woensdag Tilly
groetjes

Gepost door: Borriquito | 27-05-09

Goede namiddag, Tilly! Zo een striproute is een mooi initiatief.

Groetjes

Gepost door: Rudi | 27-05-09

goedenavond Tilly, bij een bezoek aan Brussel hebben we een deel van die muurschilderingen gezien. Het zijn echt artiesten die dat zo mooi op een muur kunnen weergeven

Gepost door: magda | 27-05-09

De commentaren zijn gesloten.