04-05-09

NIGHT OF THE PROMS 2009

NIGHT OF THE PROMS 2009

Toots Thielemans eerste artiestennaam voor 25ste editie Night of the Proms

MERKSEM - Toots Thielemans is de eerste naam op de affiche van Night of the Proms dit najaar in Antwerpen. Meteen is de link naar de 25ste editie van Night of the Proms gelegd, want deze wereldvermaarde jazzmuzikant was er ook op de allereerste editie bij. Uiteraard worden voor deze jubileumeditie de komende weken en maanden nog meer artiestennamen bekendgemaakt.

“We willen voor onze feestelijke verjaardagseditie verdergaan op de weg van de vernieuwing die we enkele jaren geleden zijn ingeslagen, dit door het toevoegen van een sterke visuele component enerzijds, en door het boeken van spraakmakende artiesten, zoals recentelijk Sinéad O’Connor, Texas en bijvoorbeeld Macy Gray, anderzijds”, vertelt organisator Jan Vereecke. “Om op een passende wijze eer te betonen aan de rijke muzikale geschiedenis van Night of the Proms was er voor ons maar één echte optie en dat was Toots Thielemans opnieuw uitnodigen om zo de cirkel van 25 edities rond te maken. Het is de bedoeling om de rest van de affiche aan te vullen met solisten die nog niet eerder te gast waren op onze concerten”.

Jan Vereecke: “Een bijzondere verjaardag vieren, wil ook zeggen dat je er graag enkele oude vrienden bij wil hebben. Wie is beter geschikt dan legende Toots, die ook te gast was op de allereerste Night of the Proms in 1985, om mee de 25ste editie de nodige luister te geven?”

De binnenkort 87-jarige Jean-Baptiste ‘Toots’ Thielemans (° Brussel, 29 april 1922) is een geboren talent. Hij speelt al op heel jonge leeftijd accordeon en is zeventien wanneer hij kennismaakt met de mondharmonica, het instrument dat hem zijn hele muzikale carrière lang zal vergezellen.

In 1950 maakt Toots Thielemans zijn entree in de band van Benny Goodman en gaat hij mee op concerttour in Europa. In 1952 verhuist hij naar Amerika, waar hij onder meer speelt in de band van Charlie Parker. Hij werkt er ook samen met talrijke andere grote muzikanten, zoals Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Bill Evans, Jaco Pastorius, Pat Metheny, Billy Joel en Paul Simon.

Zijn bekendste nummer ‘Bluesette’ componeert hij in 1962. Honderden muzikanten zullen het nummer later coveren. De regisseurs van ‘Midnight Cowboy’, ‘Turks Fruit’, ‘The Getaway’, ‘Sugarland Express’ en ‘Dunderklumpen’ maken dankbaar gebruik van Toots’ muziek voor hun film. Ook in de politiereeksen ‘Baantjer’ en ‘Witse’ is muziek van Toots Thielemans te horen.

Zijn prachtige muziek en innemende persoonlijkheid leveren hem in 2005 een nominatie voor de titel van ‘De Grootste Belg’ op. Vlaanderen stemt hem op de 20ste plaats, in Wallonië eindigt hij 44ste.

Toots Thielemans is ondanks zijn internationale successen en zijn contacten met de grootste muzikanten van zijn tijd altijd een bescheiden muzikant gebleven. Als geboren en getogen ketje wordt hij als één van de bekendste en strafste inwoners van de Brusselse volkswijk Marollen beschouwd.

Deze quote van Quincy Jones uit 1995 is veelzeggend: "I can say without hesitation that Toots is one of the greatest musicians of our time. On his instrument he ranks with the best that jazz has ever produced. He goes for the heart and makes you cry. We have worked together more times than I can count and he always keeps me coming back for more ...".

Dit jaar kreeg Toots Thieleman de hoogste Amerikaanse onderscheiding die een jazzmuzikant kan krijgen, de ‘NEA Jazz Master 2009’ (National Endowment for the Arts). Hij ontving in 1996 al de titel van ‘Chevalier des Arts et des Lettres’ (Frankrijk) en in 2001 verhief Koning Albert II hem tot de adelstand door hem de titel van ‘Baron’ te verlenen. In 1988 werd hij in Antwerpen zelfs tot ‘Snor van het Jaar’ uitgeroepen.

Night of the Proms vindt het een hele eer om Toots Thielemans te mogen aankondigen voor de concertreeks dit najaar in het Antwerps Sportpaleis. Over zijn deelname aan Night of the Proms zegt Toots Thielemans zelf: "I was with you 25 years ago ... So, I'll see you in 25 years again".

http://www.tootsthielemans.com


Meer informatie

Night of the Proms 2009. In het Antwerps Sportpaleis op vrijdag 23, zaterdag 24, donderdag 29, vrijdag 30 en zaterdag 31 oktober en op woensdag 4, vrijdag 6 en zaterdag 7 november. Aanvang om 20.30 uur. Tickets van 19 tot 39 euro via Tele Ticket Service 070/345.345 (vanuit NL: 0900-45.000.45), www.notp.com, www.sportpaleis.be en www.teleticketservice.com.

Perscontact
Neem voor informatie contact op met:
PRE-TEXT
Fred Int Panis
fred.intpanis@sportpaleis.be
tel. +32 (0)3 400 40 60 | fax +32 (0)3 400 40 61 | gsm +32 (0)496 16 87 87

Beeldmateriaal
Op onze website www.pse-belgium.com kunt u beelden voor persgebruik downloaden.

Night of the Proms heeft Skynet, één, MNM, Dag Allemaal en Het Laatste Nieuws als mediapartners en BelCompany, Stella Artois, Opel en Fortis Bank als sponsors.

09:19 Gepost door Tilly in Muziek | Permalink | Commentaren (2) | Tags: turks fruit, jaco pastorius, anderzijds, night of the proms 2009, toots thielemans eerste artiestennaam voor 25ste editie night of, merksem - toots thielemans is de eerste naam op de affiche van n, want deze wereldvermaarde jazzmuzikant was er ook op de allereer, we willen voor onze feestelijke verjaardagseditie verdergaan op , dit door het toevoegen van een sterke visuele component enerzijd, en door het boeken van spraakmakende artiesten, zoals recentelijk sinead o connor, texas en bijvoorbeeld macy gray, vertelt organisator jan vereecke om op een passende wijze eer , jan vereecke een bijzondere verjaardag vieren, wil ook zeggen dat je er graag enkele oude vrienden bij wil hebb, die ook te gast was op de allereerste night of the proms in 1985, om mee de 25ste editie de nodige luister te geven, de binnenkort 87-jarige jean-baptiste toots thielemans brus, 29 april 1922 is een geboren talent hij speelt al op heel jong, het instrument dat hem zijn hele muzikale carriere lang zal verg, in 1950 maakt toots thielemans zijn entree in de band van benny , waar hij onder meer speelt in de band van charlie parker hij we, zoals ella fitzgerald, quincy jones, bill evans, pat metheny, billy joel en paul simon, zijn bekendste nummer bluesette componeert hij in 1962 honder, the getaway, sugarland express en dunderklumpen maken dankbaar gebruik van, dit jaar kreeg toots thieleman de hoogste amerikaanse onderschei, de nea jazz master 2009 national endowment for the arts hij |  Facebook |

Commentaren

goeie morgen Tilly 't is wel ne krak op zijn mondharmonica
fijne maandag je toegewenst
groetjes

Gepost door: Borriquito | 04-05-09

Hallo daar,
na een kort weekje werken, en vier dagen vrij en genieten kom ik weer eens piepen.
Alles ok hier?

Liefs Suusje

Gepost door: Suus | 04-05-09

De commentaren zijn gesloten.