26-04-09

Nostalgie troef tijdens afscheidsconcert “Simply Red”!

Nostalgie troef tijdens afscheidsconcert “Simply Red”!
[20/4/2009 Categorie: Muziek - Concerten] Voor wie decennia lang mensen weet te beroeren met zijn muziek, wie jarenlang wereldwijd alle festivalterreinen heeft plat gespeeld en succes en roem heeft geoogst, voor wie wereldwijd miljoenen albums (meer dan 50 miljoen) heeft weten te verkopen; moet het aankondigen van afscheid nemen van fans en publiek verdomd moeilijk zijn!

Mick Hucknall kondigde twee jaar terug al zijn afscheid aan. De groep houdt het definitief voor bekeken. Vorige zomer trok de muzikale ‘Simply Red’ –karavaan door Zuid Europa en zaterdagavond was de Britse formatie, te gast in het Antwerpse Sportpaleis. Een concert waar iedereen naar uitkeek en die al maanden op voorhand was uitverkocht.

Nostalgie troef!
Futloos kon je het concert niet echt noemen, hoewel het er het eerste uur toch heel gezapig aan toeging. De playlist – hoe kon het ook anders – stond zaterdagavond bol van de hits! Een mooier afscheid konden de fans na 25 jaar van ‘Simply Red’, zich niet indenken.

25 Jaar lang was ‘Simply Red’ de band die moeiteloos iedere muziekliefhebber wist te beroeren met soul, punk, pop, reggae en smooth - jazz. De toon zaterdagavond werd gezet met ‘It’s only love’ uit 1989. Een nummer dat in de singel charts maar liefst 7 weken wist stand te houden op een mooie negende stek.

Mick Hucknall koos destijds als bandnaam voor ‘Simply Red’, door zijn grote passie voor voetbalclub Man. United en het is tevens een verwijzing naar zijn krullige rode haardos. En dat de zanger aan stemcapaciteiten heeft moeten inboeten, bewees hij afgelopen zaterdagavond meermaals. Moeiteloos toverde de man de hoogste noten uit zijn stembanden en dit zonder een keer naast de toonladder te vallen.

Hucknall en zijn negenkoppige band trokken de nostalgische toer op met o.a. 'Holding Back the Years', 'Come to My Aid' en de strakke funk van 'A New Flame'. En jawel, zelfs in 2009, klinken deze songs nog altijd even fris en jeugdig. De fans waanden zich weer in de jaren tachtig, toen velen pas dan mochten beginnen uitvliegen van onder moeders vleugels. 'Money's Too Tight (To Mention)' was daar een mooi voorbeeld van, maar ook het opzwepende 'Fairground', waar de Braziliaanse ritmes knap werden versmolten met vurige triphopritmes.

Vier juli in Vorst!
Spijtig dat de vaart uit het concert steeds verdween doordat de ballads telkens werden ingevuld tussen twee up - tempo songs in. Ik kan niet zeggen dat ik en sommigen van het publiek in slaag gingen vallen, maar het was bij momenten ietsje teveel van het goede. En dan heb ik het vooral gemunt over ballads als 'Your mirror', 'Home', 'You make me feel brand new' en 'For your babies'. Hij zocht zijn heil en inspiratie bij soul, reggae en jazz, de muziek waarmee hij opgegroeid was. Met zijn fijne zijden stem, die zich uitstekend leent voor het vertolken van popmelodieën en meezingbare refreinen, wist hij steeds zijn fans in te palmen. Uit het album Picture book, zijn debuut uit 1985 en die maar liefst elf weken stand hield op één, staan: 'Holding back the years', 'Come to my aid' en 'Jericho' nog altijd als rots in de branding overeind.

Het laatste uur van het concert verliep in een hogere versnelling met 'Something Got Me Started' en 'Stars' als fenomenale uitschieters. Het onverwoestbare 'If You Don't Know Me' was de knaller die het concert op een grandioze manier afsloot en waardoor iedere fan het ietwat slaapverwekkend eerste deel deed vergeten.

Wij kunnen maar hopen dat dit echt niet de laatste tournee is van deze puike Britse Band. ‘Simply Red’ is bij de fans en de muziekfanaat bijlange nog niet dood. Integendeel …… ze kunnen nog jaren mee! En zingt Marco Borsato niet ‘Afscheid nemen bestaat niet?’ Laat ons hopen dat dit laatste bewaarheid wordt Maar wie geen risico’s wel nemen en de groep nog even aan het werk wil zien, moet zich als een hazenwind spoeden naar de website van Vorst Nationaal, want daar komen ‘Simply Red’ (Hucknall en zijn negenkoppige band) voor een extra concert. Data afspraak: zaterdag 4 juli eerstkomende. Aanvang 20 uur. Eerder was de groep al in Vorst in 1990, 1992, 1995, 1996 en 2003.

Tickets kosten 56 – 52 – 48 en of 44 euro! Ze kunnen besteld worden via www.sherpa.be. Tickets van 40 euro zijn niet meer beschikbaar en deze van 44 euro zijn plaatsen op de tribune.

Tekst: Eric Vanhooren

<< Terug    Stuur naar een vriend    Print dit bericht    Voeg jouw bericht hier toe
Schrijf je in op de ZangTalent.Be-nieuwsbrief      Dit nieuws op je eigen site!     Bij favorieten

Commentaren

goedenavond Tilly! Ik kom je even een groet brengen en hopelijk is alles oké met je?

Gepost door: magda | 26-04-09

De commentaren zijn gesloten.