15-04-09

Het Belgisch radiodagboek van 13 april

RadioVisie.eu/be > Actueel > Het Belgisch radiodagboek van 13 april
Het Belgisch radiodagboek van 13 april maandag 13 april 2009 Dit is de derde editie van 'Het Belgische radiodagboek'. Van 1 juni 2006 tot en met 31 mei 2007 hadden we het vooral over zeezenders. In de voorbije jaargang kwamen er de lotgevallen van de publieke en de commerciële zenders bij. In de komende twaalf maanden hernemen we de meeste informatie en vullen ze aan met nieuwe gegevens over alle radiostations.

2000: 
De maatschapij SIMIM plant een extra belasting op muziek die lokale radio's uitzenden. De zogenaamde 'billijke vergoeding' moet jaarlijks 12.500 euro opbrengen voor de uitvoerende artiesten en componisten.

2001: 
De VRT kondigt een complete restyling aan van Radio 1, dit vanaf paasmaandag. Het nieuws zal heet van de naald gebracht worden. Enkel de beste stemmen mogen nog de journaals presenteren. Men wil alzo op de komst van de landelijke commerciële radio uit Vilvoorde anticiperen.

2002: 
CD&V-er Eric Van Rompuy eist het vertrek van een lid binnen het Vlaamse Commissariaat voor de Media. De politicus neemt het commissaris Dirk Aelbrecht erg kwalijk dat hij een paar dagen voor de officiële bekendmaking gelekt heeft dat 4FM een licentie zou krijgen. In die korte periode steeg de aandelenkoers van aandeelhouder 'Think Media' opvallend snel.

2003: 
De uitzendingen van Radio Contact worden in twee filialen in Noord-Limburg onderbroken. Het gaat om Radio Mystique (103.7 MHz) en Radio Hechtel (107.3 MHz). Vanaf 17.00 uur is er enkel nog een draaggolf.

2004: 
Radio Superstar kondigt op z'n website een totaal nieuwe programmering aan die zal ingaan op 18 april. De nieuwe naam wordt... Maeva FM.

2005: 
- Na Radio Forest uit Hamme kondigt FM Sinaai het definitieve einde en de ontbinding van de VZW aan.

- Cool FM start in Torhout op 107.5 MHz.

2006: 
De krant Het Nieuwsblad meldt dat de huidige VRT-baas Tony Mary de eerste Belgische voorzitter van de European Broadcasting Union wordt. De Britse BBC, de Scandinavische omroepen en de ZDF vroegen hem om zich kandidaat te stellen. De EBU is de grootste professionele vereniging van nationale omroepen in de wereld en organiseert ondermeer het Eurovisie Songfestival.

De commentaren zijn gesloten.