03-03-09

Will Tura” kleurde Brugge meer dan Hemelsblauw!

Will Tura” kleurde Brugge meer dan Hemelsblauw!
[24/2/2009 Categorie: Muziek] Zo’n vijfendertig jaar geleden werd Will Tura (68), beschouwd als een schlagerzanger en was de tijd zeker niet rijp om onder de noemer ‘Tura in concert’ van cultureel centrum naar cultureel centrum te trekken. Arthur Ridder Blanckaert want zo stapt Will Tura door het dagelijkse leven, was in die jaren een commerciële zanger die menig bals opluisterde in feestzalen en/of feesttenten en volle zalen lokte.

Al die jaren heeft Will zich laten bijstaan door steengoede tekstdichters zoals o.a. Nelly Bijl en zo geïnvesteerd in kwaliteitsvolle teksten. Maar hij heeft ondertussen ook de bals afgezworen. Alleen concerten met een mix van tal van hits en mooie luisterliedjes, kleuren nu zijn optredens. Zo ook afgelopen zaterdagavond in Brugge. In een afgeladen en tot de nok gevuld concertgebouw, bewees Tura dat hij en niemand anders nog steeds de grootmeester is van het Vlaamse lied. Tura de ‘Grand Cru’ van de Vlaamse muziek kleurde Brugge meer dan ‘Hemelsblauw’!

Pure eenvoud!
Sinds zijn zeventiende scoort Will Tura de ene hit na de andere: van Draai 797204 in 1964, Lach ermee in 1965, Heimwee naar huis en El Bandido in 1966, over Mijn winterroosje in 1967, 20 minuten geduld in 1968, Het kan niet zijn en Hetgeen je niet krijgen kan in 1969, San Miguel in 1970 en zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Toch verraste Tura zaterdagavond fans, vriend en vijand. Als opener koos Maestro Tura – in tegenstelling tot andere concerten – voor ‘Eenzaamheid zonder jou’ maar dan in een lichtgekruide jazzy versie. Stel je voor: een immens groot concertpodium, een witte achtergrond en daarvoor één zwarte piano met aan de toetsen Steve Willaert en de artiest Will Tura. Pure naakte eenvoud en nostalgie! Puurder en naakter kan niet en de nostalgie droop er met emmers af, want met dit nummer begon in 1963 alles voor de crooner en de fans van het eerste uur.

Een tijdloos nummer dat het nog altijd doet en dat tal van hartjes nog altijd sneller doet slaan. Wat bewijst dat muziek geen leeftijd kent! Meteen was de toon gezet en kreeg Tura het publiek moeiteloos op zijn hand. Na een warm verwelkomingsapplaus, zette Tura – nog altijd de muzikale God in Vlaanderen – met Rock ’n Roll in m’n hart, de beuk erin. Het witte gordijn schoof open en daar stond de ‘Tura’-band voor de gelegenheid versterkt met de ‘Heavy Horns’, een blazerensemble dat al voor vuurwerk zorgde tijdens tal van Sportpaleisconcerten van o.a. Clouseau, Soulsister en Belle Perez. En het dient niet gezegd dat de vonken er afspetterden!

Tura: “’k Heb nog nie gedoan zulle!”
Grasduinen in het rijke hitverleden van Will of een bloemlezing neerpennen van de pareltjes die Tura gecomponeerd heeft in de ruim afgelopen halve eeuw, zou ons te ver leiden. Maar het was duidelijk dat de in 1995 tot Culturele Ambassadeur van Vlaanderen benoemde zanger, zijn mosterd had gevonden in de in 2008 verschenen cd-box ‘Will Tura - 100 hits.’

Na het wondermooie ‘Ik zing alleen voor jou’ een ballad waar iedereen kippenvel van kreeg, volgde nog smaakvol ‘Hetgeen je niet krijgen kan’ en ‘Moa ven toh’! Toch zat één iemand vol spanning te wachten op ‘El Bandido’, want plots riep iemand uit de zaal: “Will en El Bandido?” – Waarop de ereburger van Veurne in zijn plat West-Vloams antwoordde: “Moa vent toch, ‘k heb nog nie gedaan zulle!”- waarop een lachsalvo weergalmde.

Tura kent de klappen van de zweep als geen ander. Hij weet hoe zijn publiek te bespelen. Veel jonge artiesten of hun manager, denken veel te vlug dat ze kunnen entertainen! Ze zouden beter hun poulains eens een jaar op stage sturen, want bescheidenheid siert. En hoewel Will Tura zich niet meer hoeft te bewijzen en zich terecht ‘Keizer van het Vlaamse lied’ mag noemen; toch blijft hij nog altijd die eenvoudige jongen van Bachten de Kupe! Ook zaterdagavond sloeg hij iedereen met verstomming toen hij volgend citaat liet noteren: “Ik heb nooit gedacht, dat ik ooit in mijn carrière nogeens een cd-box zou uitbrengen met 100 hits! Ik ga vanavond vooral songs brengen uit die cd-box, want jullie hebben er voor gezorgd dat deze cd-box er is gekomen. Bedankt!” En Will vervolgde met ‘ Een vrouw’, ‘Twee verliefde ogen’, ‘Ik ben vrij’ (vertaling van I will survive van Gloria Gaynor), ‘Zomer aan Zee’ en ‘Speel Bouzouki’ met aansluitend het Grieks getinte ‘Helena’.

Will Tura: “De rode draad door vele levens!”
Sommige jongeren laten zich smalend uit over Tura. Uitlatingen zoals o.a.: ‘ach, den Will is oud en versleten! Da’s niks meer voor ons!’ Welnu, de veteraan om het voor één keertje oneerbiedig te zeggen, kwam na een uurtje pas goed op dreef. Veel fans zaten al met een droge keel en hoopten op een pauze, zodat het gerstenat menig keeltje kon laven; maar Tura ging in een ruk door! Tura beleeft nog steeds plezier aan een optreden en doet dat nog steeds vol begeestering.

De zanger, muzikant, liedjesschrijver én ridder heeft zich nog nooit vastgepind op één bepaalde stijl en/of genre. Tura combineert kleinkunst en chanson, Nederlandstalige popmuziek met rock-'n-roll en country, gospel en zelfs West-Vlaamse rap. Dat de Godfather van de Vlaamse muziek een fervente fan is van country- en gospelmuziek stak hij niet onder stoelen of banken. Will vertolkte op schitterende onnavolgbare wijze ’20 minuten geduld’ en ‘Ik hoor je toe’. Ook Nat King Cole ontbrak niet op de setlist. Met ‘Onvergetelijk’ of ‘Unforgettable’ zette Will een prachtige eigen versie neer die zeker in het rijtje thuishoort van de wereldsterren die dit nummer ook coverden. Hij zong er zelfs een stukje van in de oorspronkelijke taal. Het nummer past uitstekend bij Will zijn warme stem en stemkleur.

Met ‘Goodbye Elvis’ en ‘Blue Suede Shoes’ brengt Will een groet aan de King of Rock ’n Roll Elvis Presley. Tot slot pakte Tura nog uit met een hele rits hits van vroeger om na een twee uur durende show met ‘Hoop doet leven’ afscheid te nemen van zijn publiek.

Het publiek dat Will’s oude hits meekweelde, dankte na afloop hun poulain met een overdonderend applaus. Via handengeklap en voetengestamp smeekte het publiek om enkele bisnummers en de grootmeester ging daar graag gretig op in. ‘Hemelsblauw’ weerklonk door de boxen en de zaal was een groot koor. Tura schudde nog een medley uit zijn mouwen met El Bandido, Draai 797204 en M’n winterroosje, maar nog was de zaal niet verzadigd en scandeerden zijn naam. Tura toonde in zijn eigen West-Vloandren zijn groot hart en nam afscheid met het opzwepende ‘Adio baby’.

Iedereen trok goedgemutst huiswaarts of wachtte in de foyer geduldig op een foto met handtekening van de grootmeester. Menig fotootje van Will en een of andere fan werd geschoten en de ereburger van Veurne had nog tijd om met iedereen persoonlijk een babbeltje te slaan. De wachtende fans diepten verhalen op van vroeger, want sommigen gaan al ruim 40 jaar – in hun jonge jaren soms driemaal per week – naar Will kijken en luisteren. Zo ook Linda en Rita uit Wijnendale en Roksem (zie foto), zij verklapten mij dat Will al die jaren als een rode draad door hun leven loopt. Dit concert was in hun geest, voor hen dan ook een terugblik op mooie vervlogen tijden. En wees gerust, dat zal voor de meeste aanwezigen wel zo geweest zijn!

Will Tura concerteert op zondag één maart in Heist o/d Berg in cc Zwaneberg, Bergstraat. Aanvang 19 u. Tickets 015/25.07.70. Op donderdag 5 en vrijdag 6 maart is hij te gast in Scherpenheuvel in GC Den Egger, August Nihoulstraat. De aanvang is daar telkens om 20 u en tickets kunnen besteld worden op het nummer 013/46 06 50. Op zaterdag 14 maart doet Will vanaf 20 u. zijn ding in de Leuvense Stadsschouwburg, Bondgenotenlaan. Tickets kun je reserveren op het nummer 016/20 30 20. Zaterdag 21 maart kun je hem aan het werk zien in Hasselt in het cultureel centrum, gelegen Kunstlaan 5. Tickets op het nummer 011/22 99 33. Zaterdag 28 maart is hij te gast in heet Westrand Theater, gelegen Kamerijklaan. De aanvang is daar om 20.30 u en tickets zijn te bespreken op het nummer 02/466 20 30. Will komt nogeens naar West-Vlaanderen op zaterdag 11 april in C.C. De Spil, Spilleboutdreef 1. Aanvang 20 u. en tickets kunnen gereserveerd worden op het nummer 051/26 57 00. Op 11 juli is Will te gast in C.C. De Beuk in Kortemark.

Tekst: Eric Vanhooren
Koop hier de nieuwste van Will Tura

<< Terug    Stuur naar een vriend    Print dit bericht    Voeg jouw bericht hier toe
Schrijf je in op de ZangTalent.Be-nieuwsbrief      Dit nieuws op je eigen site!     Bij favorieten

Commentaren

goeie morgen Tilly da's een rasartiest die al zovele jaren aan de top staat !!
fijne dinsdag
groetjes

Gepost door: Borriquito | 03-03-09

De commentaren zijn gesloten.