25-02-09

Eva De Roovere schittert als diamant!

Eva De Roovere schittert als diamant!
[12/2/2009 Categorie: Muziek - Concerten] Zangeres Eva De Roovere trekt de komende maanden het land rond met haar voorstelling “Het Gevolg.” Met een MIA- nominatie achter haar naam, een platina plaat voor haar debuut- cd onder de arm en een nieuw album, schittert Eva als een diamant aan het Vlaamse muziekfirmament! Met haar nieuwe theatertournee “Het gevolg” trekt ze vanaf heden door Vlaanderen! (Haar concerttoer vind je onderaan.) Na haar muzikale kerkelijke escapades en talrijke biechtmomenten, is het nu tijd voor een nieuwe theatertournee. Het gevolg van een debuutplaat die platina haalt in België, een stem die niet te stoppen is, een hand die sneller schrijft dan haar schaduw, was een nieuw album van deze frisse vrouwenstem: Eva De Roovere.

Haar cd ´Over & Weer´ laat nog meer uitgepuurde Vlaamse rootspop horen! Met deze keer veel eigen nummers. Maar ook weer een sublieme bijdrage van een schare aan schitterende collega-muzikanten uit bekende Vlaamse groepen als o.a. El Tattoo Del Tigre, Admiral Freebee en Lady Linn. En waar een nieuw album het levenslicht ziet, is er logisch ook een nieuwe theatertoer. Vandaar dat we de ‘Zangtalent’-lezer informeren over Eva’s gevolg in de culturele centra in Vlaanderen.

Eva De Roovere wist de harten van de Vlaamse muziekliefhebber te veroveren met het nummer ‘Fantastig toch’, die door Radio 2 en diverse andere stations grijs werd gedraaid. In een muzikaal vakje wil Eva niet gestopt worden. Het luisterlied? Niet echt! Cabaretesk? Een beetje misschien, omdat ze met elk nummer een verhaaltje wil vertellen. En met de kleinkunst heeft ze wel de nodige feeling. Acht jaar terug won ze met het duo Eef & Coo nog het Leids Cabaretfestival. Als ze haar sound dan toch moet duiden, dan maar als 'Nederlandstalige pop' met hier en daar een vleugje folk- en wereldmuziek. Tenslotte zong ze in het verleden bij de bekende Belgische folk formatie Kadril.

2008
“Oh….. 2008 was voor mij in elk geval het jaar van mijn tweede album ‘Over en Weer’ en dat was voor mij wel een grote stap in de zin van: voor mijn eerste cd (De Jager) heb ik, gezien ik nog maar weinig metier in huis had, de hulp ingeroepen van heel veel mensen en hebben heel veel mensen meegeschreven en meegewerkt aan de cd. Bij deze cd, heb ik de stap gezet om heel veel zelf te doen, zelf te schrijven en heel veel productie- en arrangementsgewijs zelf te doen. Daarnaast onthouw ik van 2008, mijn tournee door Nederland dat eigenlijk door één liedje van het album ‘De Jager’: ‘Fantastig toch’ ons een reeks van 42 concerten heeft opgeleverd. En natuurlijk ook dat die plaat platina werd wat betekend dat er meer dan 20.000 stuks over de toonbank gingen”, opent Eva De Roovere dit interview.

2009 Brengt voor De Roovere“Het gevolg”! Wat moeten de mensen zich daarbij voorstellen? “We gaan sowieso live een mengeling brengen van de twee cd’s en net zoals bij het produceren van de laatste cd, wil ik ook in dit stadium zoveel mogelijk zelf in handen nemen. Ik moest een eigen groep oprichten en dat was best spannend, maar nu spelen we al drie jaar samen en raken echt fantastisch op elkaar ingespeeld, dus de stress bij een première is een stuk minder. Het is niet meer van oei oei oei, het is de eerste keer dat we die liedjes gaan spelen voor een publiek, zal alles wel vlekkeloos verlopen? Nee, je kent ondertussen het repertoire, je kent elkaar, dus het is allemaal wat volwassener geworden en dat mag ook wel want ik ben er ondertussen 30 geworden! De tournee “Het gevolg” is eigenlijk het vervolg op het prille begin. Laat ons zeggen wat in een soort jeugdigheid en met een spontane ingeving is begonnen, heeft nu eigenlijk een vorm bereikt waarvan ik kan zeggen: dit is mijn ding, dit wil verder doen!”

Alleen muziek sleept me uit mijn cocon!
Is er iets mooiers dan een heel mooi lied? Eva De Roovere vraagt het zich luid op af op haar eerste soloplaat ‘De Jager’. Misschien een heel mooi boek? “Ja, ik ben erg onder de indruk van hoe sommige schrijvers spelen met taal. Als ze dan ook nog herkenbare personages neerzetten in een sterk verhaal vergeet ik alles rondom mij. Alleen muziek sleept me uit die cocon”, bekent De Roovere al lachend. Welke wegen wil je eigenlijk inslaan of bewandelen met je muziek? “Ach, je weet het of je weet het niet, maar ik kom eigenlijk uit de folk, uit de traditionele muziek en ik wil dat er ook heel graag inhouden. Het zijn uiteindelijk popliedjes die ik maak en die we spelen, maar je hoort wel altijd die link met die traditionele muziek en dat wil ik ook echt heel graag want ik vind dat heel belangrijk.

Verder ben ik wel een echte verhalenverteller en dat ga ik zeker altijd blijven doen, in welke taal en in welke stijl ik ook zing! De teksten primeren bij mij bijna altijd op de melodie, de arrangementen en de stijl. Ik betrap mezelf er wel op dat ik meer en meer teruggrijp naar mijn roots, luister maar naar ‘Over en weer’ van het album ‘De Jager’ en in de toekomst zal dat niet anders zijn.”

De zangeres sprokkelt overal inspiratie. 'Boeken, liedjes, films. “Als ik teksten moet schrijven, word ik geprikkeld door die van anderen. Herman De Coninck, van wie ik het verzamelde werk in huis heb, is zo iemand. Hij schrijft vernuftige gedichten, maar geeft ze een zweem van alledaagsheid mee; ze zijn tegelijk poëtisch en gewoon. Ze hebben me altijd geraakt: zowel toen ik als veertienjarige gedichten schreef voor wedstrijden, als toen ik ze met Gerry De Mol op muziek zette”, onderstreept de beeldschone zangeres. “Maar ik ben niet iemand die mij drie maanden ga opsluiten om een album klaar te stomen met nieuwe nummers. Ik ben iemand die constant voeding nodig heeft van de buitenwereld en dat gebeurd her en der.

Het klinkt misschien een beetje cliché, maar ik voer een gesprek met iemand of ik maak zelf iets mee en dan begint mijn fantasie daar op te werken en ja, het is soms altijd een beetje autobiografisch gelogen. Het zijn wel meestal dingen die ik heb opgevangen of die ik heb beleefd, maar die ik dan interessanter, mooier of lelijker ga maken. Net als een schrijver die een roman schrijft en zijn verhaal groter en chiquer gaat maken dan het werkelijk is om de mensen te boeien. Soms vertrek ik van een tekst, soms van een melodie. Dat hangt er een beetje vanaf. Soms schrijven sommige songs zichzelf vanuit een melodietje waarmee je ‘God’-handse dagen in je hoofd zit en dan komt daar plots een thema bij waarrond je wilt schrijven en zo ontstaan eigenlijk de meeste van mijn nummers”, gaat Eva verder.

“Ik schrijf veel nummers maar er worden er verdomd ook veel weggegooid. Ik vertrek wel vanuit een bepaalde constructief en dan groeit het nummer, maakt het een evolutie door. Ik ben ook iemand die voortdurend sleutelt aan een song tot ik het ga opnemen. Sommige songs gaan zo wel tientallen levens gaan leiden voordat het iets wordt en hebben wel honderden gedaanten ondergaan. Dat gaat soms zover dat ik net voor een opname nog woorden in de tekst verander. Ik ben daar op het randje van maniakaal mee bezig! Voor mij is het heel belangrijk dat een tekst natuurlijk klinkt als je hem zingt! En dat is een heel ander gegeven: een tekst zingen is anders dan een tekst lezen. Het is dus goed mogelijk dat wanneer je een tekst leest, je denkt van…. dit zit wel goed, maar wanneer je hem dan zingt, dat het toch hier en daar scheef zit en er aan gesleuteld moet worden om het doen passen met de muziek en de daarbij horende akkoorden”, verduidelijkt de songschrijfster.

2009 Niets nieuws onder de zon.
Nieuw materiaal komt er in 2009 van Eva De Roovere niet aan. “Nee, het vorige album is pas sinds april uit en we pakken nu dus uit met de culturele centra toer, de theatertoer, die loopt tot en met mei en die wordt afgesloten in de AB in Brussel. En dan komt de zomer eraan – en De zomer is altijd leuk – en hoewel ik geen echte festivalartieste ben die elk festival afschuim, toch zullen we te zien en te horen zijn op vijf à zestal festivals deze zomer en da’s tof! En dan in het najaar gaan we met de groep terug naar Nederland. En een nieuwe cd komt er pas aan in 2010”, lacht De Roovere die de toekomst heel rooskleurig tegemoet gaat.

De groep die Eva De Roovere begeleidt, werd zorgvuldig gekozen en kwam tot stand via audities. De groep wijzigde al enkele keren, maar kent uiteindelijk zijn vaste kern. De Roovere wordt vergezeld door: Roeland Vandemoortele (gitaren), Marc De Maeseneer (sax), Arnout Hellofs (percussie), Dagobert De Smet (bas) en een backing vocal. “Auditie doen is nooit leuk want dan creëer je een soort juryachtige toestanden en velen gaan er aan kapot, maar uiteindelijk overleven de besten, hoewel ik moet toegeven dat het daarom nog niet altijd klikt. Een groep evolueert mee met de muziek die je maakt. Zo heb ik op een bepaald ogenblik besloten om zonder toetsen te spelen, dus kon Sarah Gilles niet meer bij de groep blijven en heeft zij ergens anders onderdak gevonden. Met wie dat je speelt en hoe je het speelt, hangt ook veel af van de arrangementen van de songs.

Het is natuurlijk ook geen echte groep groep! Het is een naam en ja….. het is ook wel interessant om ne keer met andere mensen te spelen of zo. Maar met de meesten trek ik al enkele jaren de muzikale boer op. Het is heel interessant samen te groeien in de muziek die je maakt maar af en toe is het heel leuk en fijn om eens iemand anders erbij te halen om eens een nieuwe wind door de muziek te laten waaien!”

Kreeg muziek met de paplepel ingegoten!
Voor Eva De Roovere is muziek haar levensadem. Ze kreeg om het met clichétaal te zeggen, met de paplepel ingegoten en als ze de borst kreeg, zat het ongetwijfeld gemengd met de moedermelk. Haar grootvader zong destijds in het a capella koor ‘Harbalorifa’ in Lier en ook haar vader trok naar de muziekschool en speelt gitaar en zingt uitstekend. “Mijn vader heeft net als mijn oma vroeger ook nog een bandje gehad en mijn neef is: Wimmeke Punk – dat is de zanger van de groep The Wolfbanes – mijn tante zong bij de opera, dus ik ben altijd wel met muziek en muzikanten in aanraking geweest. Dus wordt de stap naar het podium dan ook iets kleiner.

Ik ben zelf ook altijd naar de muziekschool geweest – ik ben klarinettist van opleiding – er werd bij ons ook altijd veel gezongen. Mijn moeder zong ook altijd kinderliedjes. Ik ken zeker honderd kinderliedjes van haar, dus muziek is bij ons zoiets natuurlijks dat er altijd heeft bij de ganse familie heeft ingezeten.”

“Ik ben van thuis uit ook nooit muziek opgedrongen. Mijn ouders waren zelfs verbaasd toen ik zei dat ik naar de Studio Herman Teirlinck wou. Het was van: ah ja, ga je dat toch doen, ben je zeker? Pas dan heb ik ook voor het eerst gehoord dat mijn vader dat ook wou doen, maar door omstandigheden dit niet heeft kunnen doen. Wat wel was thuis, was dat ik mocht kiezen. Ofwel tekenschool ofwel muziekschool. Maar, mijn vader zei altijd…. Wat je begint moet je afmaken! Dus afhaken of zeggen: ‘ik zie het niet meer zitten’, dat stond bij ons thuis niet in het woordenboek”, lacht Eva me toe.

Vrouwen treden muzikaal op het voorplan!
Wat opvalt, is dat er steens meer en meer vrouwen, muzikaal op het voorplan treden. Denken we maar aan Eva De Roovere, Jackobond, Mira, Hannelore Bedert, enzovoorts. Vanwaar die plotse opstoot? Het is net als een muzikale tsunami die over Vlaanderen spoelt. “Ja, ik weet ook niet hoe dat komt, maar ik ben wel erg blij met die vrouwelijke opstoot. Laatst zei Yasmine ook zoiets tegen mij van….. Ik ben wel blij dat er de laatste tijd zoveel vrouwen op een podium hun ding durven doen. Zou het aan de opleidingen liggen? Ik weet het echt niet. Maar het is ook niet alleen in Vlaanderen hé. Dit fenomeen doet zich ook voor in het Engels Saksische, daar zijn ook heel veel vrouwen die nu plots doorbreken en ook hun muziek zelf componeren, teksten schrijven en arrangementen maken.”

“Het is blijkbaar een evolutie die plots in een stroomversnelling is terechtgekomen. De muziekwereld is heel lange tijd gedomineerd door de mannen, en nu komen de vrouwen aan de macht. Ik moet eigenlijk bekennen dat ik in die tien jaar dat ik muziek speel, altijd met mannen heb gespeeld en ik ben echt wel blij dat daar nu stilaan verandering in komt. Zelfs nu nog vind je overwegend mannen in een band. Neem nu mijn band, Ik betrap mij erop dat die ook alleen bestaat uit mijn mannen! Misschien kiezen vrouwen ook meer voor de klassieke opleiding i.p.v. voor rock en pop. Misschien krijgen vrouwen nu ook meer ballen…… nee, ik heb er echt geen verklaring voor. Alle vrouwen die we hebben opgesomd, zijn vrouwen die weten wat ze willen, die lef hebben en die durven opkomen voor hun zaak! En dat is maar goed ook.”

“Zakelijke dingen moet je echt aan mij niet vragen. Ik heb van in heet begin dat ik solo ging optreden gevraag aan een heel goede vriendin (Nadia), of zij het zag zitten om voor mij de zakelijke kant waar te nemen. En tot mijn grote opluchting zei ze van ja en werk ik nog altijd met haar samen met. ‘Compagnie Maandacht’ en Nadia Hoeterickx, nemen alle zakelijke zorgen op zich. Ik kan mij volledig toespitsen op het maken van muziek. (lacht hartelijk) Het zijn ook zij die er voor zorgen dat ik al enkele jaren, op enkele festivalweiden mijn ding kan en mag doen. Dus mij hoor je niet klagen. Ondertussen zit ik bij Universal België en Nederland en ja…. het muzikale treintje loopt meer dan gesmeerd. Nee, ik zou niet kunnen wat Jonathan van Milow doet. Die doet alles maar dan werkelijk alles zelf en daar heb ik dan weer een grenzeloze bewondering en respect voor”, zegt De Roovere dankbaar die van zichzelf weet dat ze een lastige perfectionist is. “Muziek is nooit af!” laat ze op het einde van het interview zich nog ontvallen en dat is maar goed ook!

Eva De Roovere is pas echt tevreden als ze haar ding kan doen op een podium, als ze live kan spelen en de mensen entertainen met haar juweeltjes van songs, die schitteren als een diamant aan het Vlaamse muziekfirmament.

Concerten:
“Als gevolg” de nieuwe theatertour van Eva De Roovere zal best spannend zijn, want de zangeres speelt nu zelf ook voor de eerste keer piano tijdens haar tournee. Eva De Roovere en “Als gevolg” kun je gaan bekijken op volgende plaatsen: 25/02/09 - Zuiderkroon in Antwerpen, Tickets (070/25.20.20) - 20.00 uur; 28/02/09 - Gildenzaal - Diepenbeek - 20.00 uur (trio), dit concert is uitverkocht, 13/03/09 - De Notelaar - Malle Tickets (03/312.33.75) - 20.30 uur (trio); 17/03/09 - Antwerpen – Univ; 19/03/09 - Stadsschouwburg - Kortrijk (056/23.98.55) - 20.15 uur; 28/03/09 - cc De Fabriek - Sint Lievens Houtem (053/60.72.35) - 20.00 uur; 04/04/09 - cc De Kollebloem - Puurs (03/890.76.20) - 20.00 uur; 14/04/09 - Stadsschouwburg - Leuven (016/20.30.20) - 20.00 uur; 24/04/09 - cc ‘t Schaliken - Herentals - 20.00 uur – dit concert is eveneens uitverkocht; 08/05/09 - d’ Oude School – Zemst - Weerde - 21.00 uur (trio) – uitverkocht; 09/05/09 - cc Berchem - Berchem (03/286.88.25) - 20.30 uur; 30/05/09 - Brussel – AB; 05/07/09 - Sint-Pieters-Leeuw; 10/07/09 - Schelle (trio) en 31/07/09 - Asse (Métt&Co).

Tekst: Eric Vanhooren
Koop hier de nieuwste van Eva De Roovere

<< Terug    Stuur naar een vriend    Print dit bericht    Voeg jouw bericht hier toe
Schrijf je in op de ZangTalent.Be-nieuwsbrief      Dit nieuws op je eigen site!     Bij favorieten

Commentaren

Goede morgen Tilly De week is weeral doormidden,nog een fijne woensdag verder
Veel liefs Rita

Gepost door: Rita | 25-02-09

De commentaren zijn gesloten.