29-01-09

TV- pionier Rik Van den Abbeele overleden

RadioVisie.eu/be > Actueel > TV- pionier Rik Van den Abbeele overleden
TV- pionier Rik Van den Abbeele overleden
woensdag 28 januari 2009
Met Rik Van den Abbeele verliest de VRT zijn laatste tv-pionier. Hij vormde samen met Nic Bal en Bert Janssens het trio dat in 1953 televisie nog moest uitvinden. Zijn naam zal voor altijd verbonden blijven aan legendarische jeugdseries als 'Kapitein Zeppos' en 'Johan en de Alverman'. In totaal produceerde hij 25 jeugdseries. Rik Van den Abbeele werd 94 jaar.

Rik Van den Abbeele ging vlak na de Tweede Wereldoorlog aan de slag bij het persagentschap Belga. Maar hij stapte al gauw over naar de openbare omroep, de toenmalige BNRO (Belgische nationale radio-omroep) en debuteerde als redacteur – journalist- kroniekschrijver.

In 1951 stuurde voormalig administrateur-generaal Jan Boon, het trio op stage naar de BBC en later de NOS in Nederland. Na een aantal experimentele televisieprogramma's werd hij in 1952 aangesteld als productieleider tv belast met de voorbereiding van een regelmatige tv-dienst.

foto © VRT - De laatste Vlaamse TV-pionier werd 94 jaar

In januari 1954 werd hij aangesteld als sectiehoofd van de afdeling 'documentaire en jeugduitzendingen'. Als productieleider heeft hij jeugdfeuilletons als 'Kapitein Zeppos', 'Johan en de Alverman' en 'Manko Kapak' gestimuleerd. Vanaf 1961 was hij productieleider 'leeftijdprogramma's, documentaire en jeugd'. Eén van zijn initiatieven was ook het veertiendaagse programma voor ouden van dagen 'Jonger dan je denkt'.

Rik Van den Abbeele was de ontdekker van nieuw talent die later grote namen zijn geworden: Terry van Ginderen (tante Terry), Paula Semer en Bob Davidse. Nonkel Bob schreef geschiedenis met programma's als 'Kom toch eens kijken' en 'Tiptop' en 'Tienerklanken'. Meer dan 25 jaar lang heeft Rik Van den Abbeele televisie voor kinderen en tieners gemaakt. Hij ging in 1979 met pensioen.

Commentaren

*** dat staat ons allemaal te wachten hé Tilly
ik heb wel liefst dat ze nog wat wachten om me te roepen :-)
fijne donderdag
groetjes

Gepost door: Borriquito | 29-01-09

*** Heel veel sterkte voor alle betrokkenen..
Fijne donderdag
Groetjes

Gepost door: Illness | 29-01-09

De commentaren zijn gesloten.