15-01-09

Sabam schrapt 57 banen

RadioVisie.eu/be > Actueel > Sabam schrapt 57 banen
Sabam schrapt 57 banen
donderdag 15 januari 2009
De Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers (Sabam) schrapt 57 banen, 16,4 procent van het totale aantal personeelsleden. Dat kondigdeStijn Coninx, voorzitter van de raad van bestuur, woensdag aan. De vakbond valt uit de lucht.

Het collectieve ontslag zal midden 2009 worden doorgevoerd. Aanleiding van de herstructurering is de economische crisis, of "de grondig veranderende Europese context" zoals de auteursmaatschappij het noemt.

Volgens de vakbond wordt de brugpensioenleeftijd ook uitzonderlijk verlaagd tot 54 jaar om nog eens twintig personen extra te laten vertrekken. Dat wil de directie evenwel niet bevestigen.

Francis Stevens van vakbond BBTK spreekt van een donderslag bij heldere hemel. "Vooraleer een collectief ontslag wordt goedgekeurd, moet er toch worden onderhandeld met de bonden", aldus Stevens. "Dat is in dit geval absoluut niet gebeurd. Wij zijn hier niet mee opgezet."

De vakbond begrijpt ook niet waarom er überhaupt ontslagen moeten vallen. "2008 was een goed jaar voor Sabam, met een aanzienlijke winst", zegt Stevens.

Volgens Thierry Dachelet van de directie is de auteursrechtenvereniging al sinds januari 2008 bezig met een herpositionering. "Door de digitalisering van onder meer de muziek- en filmmarkt krijgen wij steeds meer concurrentie van buitenlandse collega's", aldus Dachelet. "Dat noopt ons om competitiever te worden. Momenteel hebben wij in België in onze sector een quasi-monopolie, maar dat kan snel veranderen."

Dachelet snapt niet dat de vakbond spreekt van een verrassing. "Sinds de start van ons herpositioneringsproject werd het personeel verschillende keren op de hoogte gesteld van de vorderingen."

Sabam keerde in 2007 meer dan 201 miljoen euro uit aan binnen- en buitenlandse kunstenaars. Het is daarmee de grootste collectieve beheersvennootschap voor auteursrechten in België.


Blogs Awards 2008

De commentaren zijn gesloten.