02-01-09

“White Christmas” grootste monsterhit van de wereld!

Nieuwsbericht
“White Christmas” grootste monsterhit van de wereld!
[29/12/2008 Categorie: Muziek] Vlaanderen beleeft met het duet van Christoff en wijlen Big Crosby, opnieuw muzikale hoogdagen! “Witte Kerst/White Christmas” stond maar liefst 5 weken op de eerste plaats in de Vlaamse Top 10 en nog altijd prijkt het nummer op stek 20 in de Ultra Top 50. De kassa rinkelt dus voor Christoff De Bolle en zijn platenmaatschappij Universal, maar ook bij de erfgenamen van Bing Crosby (originele vertolker) en Irving Berline (schrijver van de song), rinkelt de kassa nog altijd.

Monsterhit!
Bing Crosby die op de dag van zijn overlijden (14 oktober 1997) meer dan 400 miljoen platen aan de man had weten te brengen, nam het nummer op in 1941. Het werd in 1940 geschreven door Irving Berlin, een joodse muzikant, die samen met zijn familie uit Siberië was gevlucht om hun geluk te gaan beproeven in Amerika.

Irving die in 1989 op 101-jarige leeftijd overleed, kreeg in de lente van 1940 de opdracht, om voor de film ‘Holiday Inn’ songs te schrijven over elke belangrijke gebeurtenis van het jaar: Pasen, Independence Day, Thanksgiving Day en Kerstmis.

Maar met kerst wou Irving niets te maken hebben. Immers z’n jongste zoon Irving Jr. is op tweede kerstdag 1928 overleden aan een longziekte en als Joodse immigrant vierde hij kerst niet. “Ik heb niets met dit feest”, zou hij later verklaren. “Elke 24ste december hoop ik dat het snel de 26ste wordt!” Je kunt je dus best indenken dat een song schrijven voor deze feestdag, voor Irving Berlin een hele klus moet geweest zijn.

En dat was het ook. Berlin nooit verlegen om een grap, wilde van White Christmas een parodie maken en had het in zijn eerste tekst, over de wuivende palmbomen van Californië. Een groter contrast met de huiselijke gezelligheid in een winters kerstlandschap, was nauwelijks denkbaar. Berline schreef het nummer aan de rand van het zwembad in Arizona, Amerika’s warmste staat. De letterlijk eerste strofe van de millionseller was:

The sun is shining, the grass is green
The orange and palm trees sway
There’s never been such a day in Beverly Hills, LA
But it’s December the 24th
And I ‘m longing to be up North
I’m sitting here in Beverly Hills, dreaming of a White Christmas....

Maar het feest ging voor Irving Berline niet door. Het was directeur Jack Kapp van het platenlabel Decca, die eigenhandig de openingszin schrapte en er voor Berline een vlammende waarschuwing bijschreef: “Dit is een ernstig lied, maak er geen grap van!” En jawel…. Nog voor de film ‘Holiday Inn’ goed en wel opgenomen was en in de bioscoop te zien was, stond het nummer al op de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten! In1957 ging White Christmas voor de 5 miljoenste keer over de toonbank. Het succes was volgen Bing Crosby te zoeken in het feit dat deze song, de eerste song was die voor iedereen (blank en zwart) gold! Vroeger waren er blanke en zwarte radiozenders en afhankelijk van je huidskleur werd je plaatje al da niet gedraaid op de blanke of zwarte radiozenders. White Christmas werd voor het eerst op beide zenders gedraaid, want iedereen droomde van een vredevol kerstfeest. Immers 1942 was de koudste winter in jaren, maar was ook het donkerste jaar van Wereldoorlog II, waar Hitler aan een onstuitbare opmars bezig was. Op het ogenblik dat White Christmas uitkwam, vreesden de Amerikanen dat de Duitse of Japanse bommen ooit op hun hoofden zouden terechtkomen. Pearl Habor hadden ze net verteerd en voor de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis, stuurde de Amerikaanse regering, meer dan één miljoen soldaten naar het buitenland! Amerika was in die periode een donker contigent, maar van zodra het nummer White Christmas op de verschillende radiozenders te horen was, hadden de Amerikanen weer hoop. En die hoop wordt van ouder op kinderen en die op hun beurt, opnieuw doorgegeven aan hun kinderen, enz. Dat maakt dit lied onsterfelijk is en over 500 jaar nog steeds zal gezongen worden en een kaskraker zal zijn!

Einde oorlog in Vietnam!
White Christmas betekent in 1975 ook het einde van de oorlog in Vietnam! Noord-Vietnamese troepen bereiden een bloedbad voor in Saigon en de Amerikaanse troepen kregen het bevel in te grijpen van zodra de radio-dj zou zeggen: “Het wordt weer een warme dag in Saigon, met kans op 35 graden”, gevolgd door Bing Crosby’s White Christmas. Van zodra de eerste tonen te horen waren, begon de evacuatie van de laatste Amerikaanse soldaten en burgers.

Van White Christmas werden sinds 1962, vijftig miljoen singels verkocht, bestaan er 600 versies in 80 talen en staat het nummer dus op één de Vlaamse hitlijsten. Irving Berline in het dagelijkse leven Israel Isidoor Baline, schreef dus met dit nummer geschiedenis. Alle verkoopcijfers (singels, lp’s en cd’s, coverversies inbegrepen) zit de reële verkoop ruim boven de 125 miljoen stuks. White Christmas is één van de 50 songs die opgenomen werden in de lijst van het Amerikaanse Nationale Muzikale Erfgoed! Wetenswaard is ook dat het beste jaar voor White Christmas in het nieuwe millennium, het jaar 2001 was, niet toevallig het jaar van de aanslagen op de WTC torens. Het lied is ook al opgedoken in meer dan 40 films!

Tekst: Eric Vanhooren
Koop hier de nieuwste van Christoff

<< Terug    Stuur naar een vriend    Print dit bericht    Voeg jouw bericht hier toe
Schrijf je in op de ZangTalent.Be-nieuwsbrief      Dit nieuws op je eigen site!     Bij favorieten

09:56 Gepost door Tilly in Muziek | Permalink | Commentaren (1) | Tags: independence day, white christmas grootste monsterhit van de wereld, bing crosby die op de dag van zijn overlijden 14 oktober 1997 , nam het nummer op in 1941 het werd in 1940 geschreven door irvi, een joodse muzikant, die samen met zijn familie uit siberie was gevlucht om hun geluk, kreeg in de lente van 1940 de opdracht, om voor de film holiday inn songs te schrijven over elke belan, thanksgiving day en kerstmis maar met kerst wou irving niets t, zou hij later verklaren elke 24ste december hoop ik dat het sn, voor irving berlin een hele klus moet geweest zijn maar het fees, die eigenhandig de openingszin schrapte en er voor berline een v, maak er geen grap van en jawel nog voor de film holiday inn, stond het nummer al op de eerste plaats in de amerikaanse hitlij, de eerste song was die voor iedereen blank en zwart gold vroe, want iedereen droomde van een vredevol kerstfeest immers 1942 w, maar was ook het donkerste jaar van wereldoorlog ii, waar hitler aan een onstuitbare opmars bezig was op het ogenbli, vreesden de amerikanen dat de duitse of japanse bommen ooit op h, stuurde de amerikaanse regering, meer dan een miljoen soldaten naar het buitenland amerika was i, maar van zodra het nummer white christmas op de verschillende ra, hadden de amerikanen weer hoop en die hoop wordt van ouder op k, opnieuw doorgegeven aan hun kinderen, enz dat maakt dit lied onsterfelijk is en over 500 jaar nog ste, vijftig miljoen singels verkocht, bestaan er 600 versies in 80 talen en staat het nummer dus op ee, schreef dus met dit nummer geschiedenis alle verkoopcijfers si, lp s en cd s, coverversies inbegrepen zit de reele verkoop ruim boven de 125 , het jaar 2001 was, niet toevallig het jaar van de aanslagen op de wtc torens het l |  Facebook |

Commentaren

Gelukkig Nieuwjaar Alweer een nieuw jaar
Valt het mee, wordt het zwaar?
Met nieuwe moed
Zien wij 2009 tegemoet.
Een vrolijk en gelukkig jaar
Zonder zorgen weliswaar
Dat wens ik je
voor het komende jaar.
Het wordt weer een nieuw begin
We vliegen er nog eens deftig in.
Gezond, vrolijk, geluk, voorspoed,
Gaat het slecht of goed
Veelal hangt het af van uw gemoed.

Ps: Vanavond tussen 21u & 22u is er kriebels op Accent FM

Gepost door: Alex De Groot | 02-01-09

De commentaren zijn gesloten.