12-12-08

Twee films over het leven van Rocco Granata!

Nieuwsbericht
Twee films over het leven van Rocco Granata!
[8/12/2008 Categorie: Muziek - Film] Rocco Granata is de man die België in de rest van de wereld op de muziekkaart zette met zijn monsterhit Marina. Het nummer bracht Rocco tot in de Carnegie Hall in New York. Dean Martin en Louis Armstrong brachten er een versie van. Er werden meer dan honderd miljoen exemplaren van verkocht en het is inmiddels één van de meest gecoverde songs ooit. In eigen land veroverde hij menig hart met liedjes als Manuela en Zomersproetjes. Regisseur en Vlaams cineast Stijn Coninx (Neerpelt 21 februari 1957), gaat niet één maar ineens twee films inblikken over de Vlaams - Italiaanse zanger Rocco Granata. Dat staat te lezen op de website van de Gazet van Antwerpen.

De ene prent wordt een ‘biopic’ over de jonge Rocco Granata, een verhaal over Granata’s liefde voor de muziek, maar ook over de emigratieproblematiek. De andere film wordt een documentaire die begint waar de eerste film eindigt. Hij toont hoe Rocco Granata het maakte als zanger in Vlaanderen en met ‘Marina’ de rest van de wereld veroverde. Roberto Benigni, bekend van ’La vita è bella’, wordt genoemd voor de rol van Rocco’s vader.

Met de hulp van mama!


Rocco Granata werd geboren in Figline Vegliaturo, het Zuiden van Italië, op 16 augustus 1938. Hij is een in België wonende componist - zanger en muziekproducer, met een kenmerkende hese stem. Zijn vader werkte er als smid maar wilde echter veel geld verdienen. Daarom kwam de man naar België om er in de koolmijnen aan de slag te gaan. Eén jaar later liet hij ook zijn vrouw en kinderen naar Waterschei afreizen. Rocco was toen amper tien jaar oud en zijn zus Wena drie. Rocco liep school tot zijn 15de en wilde mecanicien worden en ging drie jaar werken in een garage met een leercontract. Maar Rocco wilde niet alleen sleutelen aan auto’s, de jonge knaap had ook een ongelofelijke passie voor muziek. Zijn muzieklessen die hij had aangevat in zijn geboorteland, zette hij verder in Genk. Maar muzieklessen waren in die tijd ook al niet goedkoop, want Rocco moest 30 frank per uur neertellen voor zijn muziekles. De jongeman verdiende toen tussen de 150 en de 200 frank per dag.

Rocco kreeg voor zijn eerste optreden zijn eerste accordeon. Toen hij 13 jaar oud was, moest en zou hij een groter accordeon hebben, maar zijn vader kon dat jammer genoeg niet betalen. Buiten vaders weten om, bedachten ‘mama’ en Rocco een plan om wat geld bijeen te scharrelen. Terwijl zijn vader in de mijnen werkte, ging Rocco in de buurt bij Italiaanse emigranten, de vuile was ophalen. La ‘Mama’ waste die en Rocco bezorgde die terug bij de eigenaar. Zo wist hij wat spaarcentjes bijeen te sprokkelen. Op een dag stond Rocco in korte broek voor het uitstalraam van een muziekwinkel in Brussel te staren, naar het instrument van zijn dromen. De toenmalige uitbater, mijnheer Fiocchi, eveneens een Italiaan, vroeg Rocco hoe hij die ooit ging betalen. Rocco antwoordde: “Ik heb alleen een oude accordeon!” De uitbater lachte hartelijk, maar die lach kwam regelrecht uit zijn hart. Hij gaf Rocco het accordeon en het is met die accordeon dat Rocco Granata zijn wereldhit ‘Marina’ opnam.

Het vervolg van het verhaal moet ik U niet vertellen, want sindsdien zette Granata ons land op de muzikale wereldkaart. Het nummer bracht Rocco tot in de Carnegie Hall in New York. Dean Martin en Louis Armstrong brachten er een versie van. Er werden meer dan honderd miljoen exemplaren van verkocht en het is één van de meest gecoverde songs ooit. In eigen land veroverde hij menig hart met liedjes als Manuela en Zomersproetjes.

Tekst: Eric Vanhooren
Koop hier de nieuwste van Rocco Granata

<< Terug    Stuur naar een vriend    Print dit bericht    Voeg jouw bericht hier toe
Schrijf je in op de ZangTalent.Be-nieuwsbrief      Dit nieuws op je eigen site!     Bij favorieten

De commentaren zijn gesloten.