01-12-08

Radio is springlevend

RadioVisie.eu/be > Actueel > Radio is springlevend (2)
Radio is springlevend (2)
zondag 30 november 2008
De boodschap van Mieke Berendsen, algemeen directeur media van VRT, was kort en krachtig tijdens de RetailDay 2008 van Stichting Marketing. Voor 450 aanwezige marketeers illustreerde ze hoe technologische innovaties de toekomst van het medium roos kleuren.

In 2005 kondigde het Amerikaanse tijdschrift Wired met een vette kop op de voorpagina het einde van radio aan. Bill Gates had in 1998 al georakeld dat ‘klassieke media’ als kranten, tijdschriften en radio zouden vervangen worden door de meer aantrekkelijke nieuwe media. Zonder meer een voorbarige stelling.

DIGITAL AUDIO BROADCASTING

Sinds 1997 zendt VRT uit op DAB. Die gedigitaliseerde radio heeft een betere geluidskwaliteit en meer ruimte voor zenders dan de klassieke FM-band. Digitale radio verschaft ook extra informatie in het display van het toestel, zoals de naam van de artiest en de titel van het nummer dat je hoort. Ondertussen heeft VRT drie exclusieve digitale kanalen, namelijk Klara continuo, Donna hitbits en Nieuws+. 

“We gaan door met onze digitale experimenten. Al is het succes van DAB kleiner dan tien jaar geleden algemeen verwacht werd, doordat in Vlaanderen de kwaliteit van FM-radio zeer hoog is en de commerciële zenders enkel via de FM-band uitzenden. De Vlaming aarzelt daarom om een DAB-toestel aan te schaffen”, legt Mieke Berendsen uit.

SATELLIETRADIO

“Satellietradio is succesvol in de Verenigde Staten, waar radionetten op die manier een heel ruim grondgebied kunnen beslaan. In tegenstelling tot de Verenigde Staten zitten we hier met een erg gefragmenteerde markt met verschillende talen en culturen, zodat binnen een Europese context satellietradio op dergelijke grote schaal minder evident is."
 
"En voor zo’n klein gebied als Vlaanderen is satelliettechnologie niet nodig”, zegt Mieke Berendsen. Toch heeft VRT één satellietradio op maat van de Vlaamse wereldburger: Radio Vlaanderen Internationaal (RVI). “Dankzij RVI houdt VRT alle Vlamingen overal ter wereld op de hoogte van wat er zich afspeelt in Vlaanderen en omgeving”, verduidelijkt Mieke Berendsen.

INTERNETRADIO

Internetradio geeft een nieuwe dimensie aan het tijdsbegrip bij radio. Via de radiospelers en podcasts op de websites van de netten kunnen luisteraars zelf beslissen wanneer ze een programma (her)beluisteren. Het luistermoment wordt zo losgekoppeld van het moment van uitzenden. Je hoeft dus niet meer thuis te blijven voor je favoriete programma; dankzij de podcast luister je waar en wanneer je wilt. 

Mieke Berendsen: “Dat er vraag naar is, heeft onze Start to Run-podcast bewezen. Die werd al honderdduizenden keer gedownload.” Internetradio biedt nog meer troeven. “Via onze websites verrijken we ook ons radio-aanbod. Zo krijgen luisteraars extra informatie over onderwerpen die aan bod komen in de programma’s of kunnen ze beeld- en audiofragmenten uit het archief opvragen. Daar liggen nog veel mogelijkheden”, legt Mieke Berendsen uit. 

Vanaf 2009 zet VRT een nieuwe stap in het integreren van radio en internet. “De muziek die je dan op je radio hoort, kun je met een simpele muisklik meteen aankopen via iTunes. In een eerste fase zullen we dit aanbod ontwikkelen voor Studio Brussel”, verduidelijkt Mieke Berendsen.

Wordt vervolgd

Uit: Varia (129)

De foto´s staan in de fotogalerij

Commentaren

Goeie avond Tilly Ik ben terug in blogland en ook hier kom ik terug eens piepen. Ik hoop dat alles goed gaat met jou!
Je zult me nu weer regelmatiger op bezoek zien komen. Bedankt voor je mailtje en tot gauw!
Lieve groetjes

Gepost door: Veerle | 01-12-08

De commentaren zijn gesloten.