16-03-08

Giselle LEGENDARISCH BALLET

Russisch meesterwerk van Franse oorsprong

Giselle wordt als een echt romantisch meesterwerk beschouwd. Een jaar na de wereldpremière in Parijs beleefde Giselle in 1842 de première in Sint-Petersburg. De stad die de bakermat is van het klassiek-romantische ballet. Giselle wordt nu uitgevoerd door het gelijknamige gezelschap uit deze stad met stersolisten van het Mariinski of Bolshoj Ballet.

Grote namen

Het ballet stelt de allerhoogste technische en artistieke eisen aan de vertolkster van de titelrol. Deze hoogromantische rol is dan ook het paradepaardje van menige ballerina. De eerste vertolkster was de beroemde ballerina Carlotta Grisi. De choreografie van Giselle is van Jean Coralli, balletmeester van de Franse Opéra. Ook Jules Perrot, Grisi’s geliefde en balletdanser, had daarbij een grote inbreng. Het legendarische duo Petipa/Ivanov maakte later een aantal revisies. Componist Adolphe Adam behaalde met dit ballet zijn grootste succes.

Het verhaal

Giselle is het verhaal van de gelijknamige hoofdpersoon: een onschuldig en verlegen boerenmeisje dat zich het hof laat maken door een boerenzoon, die in werkelijkheid de verraderlijke rokkenjager hertog Albrecht is. Haar liefde voor hem wordt haar fataal, maar over het graf heen vergeeft zij hem. . .

De pers over Giselle

'Een lust voor het oog ..... een voortreffelijke voorstelling'
De Telegraaf

'Zeer romantische versie en in mooie weelderige decors'
Apeldoornse Courant


Lees meer voor Capitole Gent: klik hier

Lees meer voor Stadsschouwburg Antwerpen : klik hier

De commentaren zijn gesloten.