15-02-08

Simple Minds viert 30ste verjaardag

Simple Minds viert 30ste verjaardag op Night of the Proms 2008
Komisch duo Igudesman & Joo als ‘klassieke’ act

PSE-Belgium, producent van de jaarlijkse Night of the Proms, kondigt met trots de komst aan van Simple Minds en Igudesman & Joo naar de 24ste editie van de concertreeks dit najaar. Beide duo’s staan ook voor de Nederlandse editie op het programma.
In een recent onderzoek bij vroegere Night of the Proms ticketbestellers werden verschillende mogelijke programma’s voorgesteld. Het programma met Simple Minds kreeg de voorkeur en Jim en Charlie haalden hierin de hoogste score!
Jim en Charlie bleven contact houden met het Night of the Proms team sinds hun eerste optreden in 1997. Vandaag gebruiken ze nog altijd dezelfde soundcrew als bij de eerste ontmoeting. Toen ze te kennen gaven dat ze het leuk zouden vinden om het 30-jarig bestaan van de groep te vieren met een derde reeks optredens op de Proms, was de beslissing door de producenten snel genomen. Tegelijk stemden Jim en Charlie ermee in om op te treden tijdens de shows in Charleroi en Spanje in april 2008, wat meteen de mogelijkheid bood om andere songs uit hun repertoire in te studeren, al kunnen ze er wellicht niet omheen om opnieuw “Belfast Child” of “Alive and Kicking” of andere van hun grote klassiekers te vertolken…
Van postpunk artrock naar plechtstatige pop De Schotse band Simple Minds werd begin 1978 opgericht en evolueerde van een postpunk artrockband met invloeden van Roxy Music naar een plechtstatige, heroïsch klinkende popband. De band was het vervolg op Johnny and the Self-Abusers, een punkgroep waar gitarist Charlie Burchill en leadzanger Jim Kerr deel van uitmaakten. Beiden deelden ze een voorliefde voor de art- en glamrock uit de vroege jaren zeventig en de Duitse avantgarde van die tijd. Op hun eerste albums sprongen ze nog van de ene stijl op de andere. “Life In A Day” (1979) bevatte voornamelijk hermetische, artistiekerige popsongs. De donkere en meer experimentele artrock van “Real to Real Cacophony” (1979) en de eurodisco van “Empires And Dance” (1980) werden door de dames en heren critici toegejuicht. Met de albums “Sons And Fascination” en “Sister Feelings Call” (1981), oorspronkelijk samen uitgebracht maar later opgesplitst, maakte de groep de overstap naar de vlotter toegankelijke popmuziek.
Na “Celebration” (1982) kwam de grote doorbraak met de singles “Promised You A Miracle” en “Glittering Prize”, die later een plaats kregen op “New Gold Dream, 81-82-83-84”, het album waarmee ze ook in de Verenigde Staten doorbraken. De daaropvolgende albums “Sparkle In The Rain” (1984), “Once Upon A Time” (1985), de live-cd “Live In The City Of Light” (1987) en “Street Fighting Years” (1989) konden al evenzeer op grote belangstelling rekenen.
Blijvend succes als duo In de jaren negentig was de band gereduceerd tot het duo Kerr en Burchill. Successen werden toen geoogst met “Real Life” (1991), het compilatiealbum “Glittering Prize” (1992), “Good News From The Next World” (1995) en “Neapolis” (1998). Met hun coveralbum “Neon Lights” brachten Jim en Charlie hulde aan David Bowie, Neil Young, The Doors, Echo & the Bunnymen en Patti Smith. In de zomer van 2002 werd “Cry” uitgebracht. “Our Secrets Are The Same” verscheen in 2003, drie jaar na de oorspronkelijk voorziene releasedatum. “Black & White 050505” dateert van 2005 en werd gevolgd door een wereldtournee in 2006.
Igudesman & Joo: humor en muziek Een ander duo op het programma wordt gevormd door Aleksey Igudesman en Richard Hyung-ki Joo. De twee werken al samen sinds ze elkaar op 12-jarige leeftijd ontmoetten aan de Yehudi Menuhin School. Geïnspireerd door Menuhin droomden ze er beiden van om klassieke muziek naar een groter publiek te brengen. Vandaag, zovele jaren later, pakken ze in de voetsporen van sterren als Victor Borge, Dudley Moore en zelfs Glenn Gould uit met een baanbrekende show die in geen enkele categorie onder te brengen valt en lokken ze het publiek door humor te koppelen aan muziek. Het was een fan van Night of the Proms die het voorstel deed om Igudesman & Joo als klassieke act uit te nodigen. De producenten waren - het grote succes van de humoristische sopraan Natalie Choquette (NOTP1999) indachtig - meteen voor het idee gewonnen. Ze nodigden Aleksey en Richard uit op de show in Dusseldorf in december en het enthousiasme bleek wederzijds. Het komische duo werkte eerder al met een orkest samen, maar de productionele middelen die ze nu op Night of the Proms ter beschikking krijgen, daar konden ze alleen nog maar van dromen.
Enkele opmerkelijke quotes van bekende bezoekers:
”De grappigste show die ik ooit zag rond muziek en het leven van muzikanten sinds de grote Victor Borge. De hele avond door kon ik niet ophouden met lachen. Ga deze getalenteerde muzikanten bekijken. Wat ze tonen is het leven van zijn grappigste kant. Dit is niet alleen entertainend, het is hilarisch!“ | Gidon Kremer - violist
"Richard en Aleksey zijn een DROOM... Ga ze bekijken!" | Sir Roger Moore - acteur
“Zeer muzikaal, zeer innemend en zeer grappig.” | Terry Jones - komiek/Monty Python/regisseur
”Twee topklasmuzikanten en wellicht de beste entertainers die ik ooit heb gezien. Ik lach me een breuk elke keer wanneer ik hen zie, en tegelijk ben ik ontroerd door hun wonderlijke muzikale vakmanschap. Ze kregen me in hun greep, ik ben een fan!“ | Julian Rachlin - violist
”Igudesman en Joo zijn niet alleen muzikale virtuozen maar ook komische maestro’s. Alles wat ze aanraken verandert in goud en ik ben elke keer verrukt wanneer ik hen zie. Zonder twijfel één van de grappigste en meest entertainende shows die ik ooit meemaakte. Ik kan niet wachten om hen opnieuw in actie te zien!“ | Mischa Maisky - cellist
Night of the Proms – herfst 2008
Antwerpen, Sportpaleis vrijdag 24, za 25, do 30 en vr 31 oktober; za 1, do 6, vr 7 en za 8 november
Arnhem, Gelredome vr 14 november
Rotterdam, Ahoy wo 19, do 20, vr 21 en za 22 november
www.notp.com www.simpleminds.com www.igudesmanandjoo.com
Hoe tickets reserveren? Kaarten kunnen tijdens de kantooruren (ma t/m vr van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 18.00 uur) telefonisch worden besteld bij Tele Ticket Service op: 070/345.345 (vanuit NL: 0900-45.000.45)
24/24 uur bestellen kan online via de websites: www.notp.com www.teleticketservice.com www.sportpaleis.be

De commentaren zijn gesloten.